K. Lozoraičio netektis – didelis praradimas Lietuvai, mano Prezidentas

„Lietuva patyrė didžiulę netektį. Mus paliko paskutinis diplomatų Lozoraičių šeimos atstovas, pirmasis Nepriklausomybę atgavusios Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto ir Maltos ordino – Kazys Lozoraitis. Kartu su broliu Stasiu Lozoraičiu, pirmuoju Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėse Amerikos Valstijose, jam buvo lemta tęsti prieškario Lietuvos ambasadoriaus Italijoje – tėvo Stasio Lozoraičio – misiją. Lozoraičių šeimos nuopelnai Lietuvos nepriklausomybei – tai atskiras diplomatijos istorijos skirsnis.

Kazio Lozoraičio gyvenimas Italijoje buvo skirtas Lietuvai. Per ilgus dešimtmečius nei darbais, nei mintimis jis niekada nebuvo atitrūkęs nuo Tėvynės. Kazio Lozoraičio darbas Vatikano radijuje ir diplomatinėse pareigose sutvirtino Lozoraičių diplomatinius tiltus iš Romos, Vatikano ir Vašingtono nutiestus į Lietuvą.

Mano atmintyje Kazys Lozoraitis išliks kaip iškili asmenybė, taurios sielos žmogus, didelis Tėvynės patriotas, kovotojas už jos nepriklausomybę, kurio šeimos namai visada buvo atverti Lietuvai.

Savo, žmonos Almos ir visų Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą žmonai Giovannai, dukrai Dainai ir visiems, liūdintiems dėl šios skaudžios netekties”,- pareiškė Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Ambasadorių K.Lozoraitį Prezidentas V.Adamkus yra apdovanojęs Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro Didžiuoju kryžiumi ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Didžiuoju kryžiumi.

Garsus išeivijos veikėjas K. Lozoraitis 1992 metais buvo paskirtas Lietuvos ambasadoriumi prie Šventojo Sosto, 1994 metais – Lietuvos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi prie Maltos ordino.

K.Lozoraitis yra dirbęs Italijos radijuje ir Vatikano radijuje laidų apie Lietuvą redakcijoje. Nuo 1960 metų buvo asmeninis egzilinės Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo sekretorius. Ilgametis Italijos lietuvių bendruomenės bei jos valdybos narys 1985-1992 metais buvo Lietuvos atstovybės prie Šv. Sosto kanceliarijos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.