Draudimas noro išgerti nesumažino

Seimui pakoregavus prekybos alkoholiu daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose įsikūrusių parduotuvių laiką, pastarosios nebelaukia lankytojų iki vėlumos ir užveria durimis, tad ištroškusieji svaigalų jau traukia ieškoti kitur, ypač – į degalines.

Rugpjūčio 1-ąją įsigaliojusi Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa parduotuvėse, įrengtose daugiabučiuose, draudžianti nuo 22 iki 9 valandos prekiauti alkoholiniais gėrimais, gerokai pakoregavo smulkiųjų verslininkų veiklą.

Tuo įsitikinome patys – daugiabučiuose įsikūrusios ir anksčiau per naktį ar iki 24 valandos dirbusios parduotuvės nuo šiol veikia tik nuo 9 iki 22 valandos – ant durų kabo apie tai perspėjantys lapeliai.

Tai tarsi įrodo, kad minėtoms parduotuvėms didžiausią pelną nešdavo būtent prekyba svaigalais.

„Klaipėdoje yra apie 40 tokių parduotuvių. Po įstatymo pataisų beveik visos jų pakeitė darbo laiką ir prekiauja tik nurodytu laiku”, – sako Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininko pavaduotojas Donatas Botyrius.

Jo teigimu, ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje ši įstatymo pataisa sukėlė didžiulį smulkiųjų verslininkų pasipiktinimą.

Alaus – kitur

Užtrenktos daugiabutyje įrengtų parduotuvių durys pirkėjų nuo noro išgerti neatgraso, juolab kad vietų, kuriose galima nusipirkti alkoholinių gėrimų, toli dairytis nereikia.

Ypač atkuto judėjimas degalinėse, kuriose visą parą veikia parduotuvės. Prie langelių nutįsusios eilės pirkėjų teiraujasi ne benzino, o svaigiųjų gėrimų. Tai – situacija iš užvakarykščio apsilankymo vidurnaktį vienoje iš Taikos prospekte esančių degalinių.

Netrūksta mieste ir visą parą dirbančių parduotuvių, įsikūrusių kituose pastatuose ir draudimo išvengiančių. Verstis tokia veikla Klaipėdoje gali kelios dešimtys įmonių.

Žlugdymo tąsa

LSVPA pirmininko pavaduotojas taip pat sakė nemanantis, kad po įstatymo pataisos įsigaliojimo sumažėjo vartojančių alkoholinius gėrimus – esą tie patys pirkėjų srautai patraukė svaigalų ieškoti kitur.

„Žmonės eina į viešojo maitinimo įstaigas, didžiuosius prekybos centrus, o degalinės naktimis beveik neatlieka tiesioginių funkcijų – jos tampa alkoholio parduotuvėmis – pačiam teko matyti”, – sakė D. Botyrius.

Anot jo, pirkėjų srautų nukreipimas į kitas vietas esą tik surežisuotos tendencijos žlugdyti smulkųjį verslą dalis.

„Įstatymo pataisos nekritikuojam, bet jei draudžiam, tai draudžiam visur”, – sakė D. Botyrius, priminęs, kad smulkieji verslininkai nuleisti rankų nesiruošia ir, reikalui esant, teisybės ieškos net Europos Sąjungos teisinėse institucijose.

Degalinės naktimis beveik neatlieka tiesioginių funkcijų – jos tampa alkoholio parduotuvėmis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.