Ar rugsėjo 1-ąją Vilniaus policijoje prasidės chaosas?

Nuo rugsėjo 1-osios daugiau kaip savaitę prie mokyklų esančiose gatvių perėjose budės policijos pareigūnai. Policijos vadovai pripažįsta, kad daugelyje policijos įstaigų visi kiti darbai bus dirbami tik minimaliai, nes katastrofiškai trūksta darbuotojų.

Nė vienas kalbintas pareigūnas neneigė, kad ši prevencinė priemonė prie mokyklų yra būtina. Per vasarą išsilakstę vaikai, ypač pradinukai, ne visada būna atsargūs eidami per gatvę. Tačiau daugelyje komisariatų kiti darbai tuo metu beveik visiškai sustos. Kai kurios nuovados tomis valandomis, kai pareigūnai budės prie mokyklų, gali visai nedirbti. Tokia išimtis numatyta instrukcijose. Tad atnešus pareiškimą gali tekti laukti valandą ar dvi. Atsižvelgiant į situaciją, nuovadų policininkai dažniausiai skiriami budėti prie šalia jų darbovietės esančių perėjų. Tiesa, pareigūnai prie perėjų budės tik rytais ir po pamokų, kai mokinių srautai yra didžiausi. Todėl jau dabar su mokyklomis derinami budėjimo grafikai, skirstomi darbuotojai. Labiausiai pareigūnai derinasi prie pradinukų mokymosi grafiko. Kaip tvirtina sostinės policijos viršininkas Sigitas Mecelica, budintys policininkai ne vien tik stebės mokinius, bet ir dirbs savo įprastą darbą – užtikrins viešąją tvarką. „Nebus jokios bėdos, susitvarkysim”, – LŽ sakė sostinės policijos vadovas.

Iš kur paimti žmonių?

Tačiau ne visi vadovai nusiteikę taip optimistiškai. Sostinės 3-iojo policijos komisariato viršininkė Liucija Borusevičienė neslėpė, kad artėjanti rugsėjo 1-oji ją baugina. Komisariate šiuo metu trūksta 20 darbuotojų. Tad visai tikėtina, kad akcijos metu nusikaltimų tyrimai beveik nejudės į priekį.

1-ojo komisariato viršininko pavaduotojas Kęstutis Griškevičius LŽ sakė, kad jiems trūksta 30 darbuotojų. „Ką padarysi, pareiškimą ištirsime, sakysim, ne per dvi dienas, o per tris. Juk vaikai svarbiau, pareiškimas gali ir palaukti. O jei vaikutį mašina nutrenks, juk tai baisu”, – drąsinosi neišvengiamų sunkumų sulauksiantis vadovas.

7-ojo komisariato viršininko pavaduotojas Gytis Lapka LŽ sakė, kad jų teritorijoje yra 17 perėjų, prie kurių reikės skirti žmones. Šiam komisariatui, kaip ir kitiems, šiek tiek pagelbės Eismo priežiūros tarnyba bei Patrulinė rinktinė. Jie 7-ojo komisariato teritorijoje perims budėjimą prie 6 perėjų. „Daug metų dirbame šitą darbą, žinome vietas, kur didžiausi mokinių srautai, – LŽ sakė G.Lapka. – Skaičiavimai parodė, kad vienas budėtojas per dieną dirba apie trejetą valandų. Šiek tiek nukentės kitas darbas, bet čia svarbiau, juk čia vaikai. Dabar tam laikotarpiui nebeplanuojame jokių kitų prevencinių priemonių.”

Niekuo nesiskundė tik 2-ojo, 5-ojo ir 6-ojo komisariatų vadovai. Pasak jų, darbuotojų pakanka ir problemų neturėtų kilti.

Dirba vos trečdalis

G.Lapka atskleidė ir kitą bėdą. Pasak jo, jei darbo vietos ir užpildytos, realiai dirba tik koks trečdalis darbuotojų. Jis greitai paskaičiavo, kad šiuo metu dvi jų komisariato darbuotojos yra vaiko priežiūros atostogose, du – išvykę į komandiruotes. Dažnai vyksta mokymai, seminarai. Policijoje daug dar tebesimokančio jaunimo, tad jie sesijų metu gali pasiimti mėnesį vadinamųjų mokymosi atostogų. Tad pavardės „popieriuje” dar nieko nereiškia.

Tačiau Vilniaus policijos vadovas nusiteikęs optimistiškai. „Ne visą parą tas budėjimas. Mes žiūrime į tai lanksčiai, deriname su mokyklomis grafikus. Visuomenės saugumas – plati sąvoka. Mes budėdami tik dirbame savo įprastą darbą”, – sakė S.Mecelica. Policija ketina pasitelkti į pagalbą ir policijos rėmėjus. Ne tik suaugusius. Yra nemažai vyresniųjų klasių moksleivių – policijos rėmėjų, kurie galės prisidėti. Jie nedirbs kaip patruliai ar Eismo priežiūros tarnyba. Tik prižiūrės, kad vaikai saugiai pereitų gatvę. „Būtų gerai, kad prisidėtų ir mažylių tėvai”, – sakė S.Mecelica.

Tačiau daugelis komisariatų skaudžiai pajus darbuotojų stoką. Juk dar niekad nepriklausomybės metais policijoje nebuvo tokio didelio pareigūnų trūkumo.

Išeinančiųjų daugėja

Dabar šalies policijos gretose turėtų dirbti daugiau nei 12 tūkst. pareigūnų. Taip numatyta „popieriuje”, tačiau 1145 vietos neužimtos. Skaičiai rodo, kad paliekančiųjų policiją vis daugėja. Jei Vilniuje prieš keletą mėnesių buvo apie 200 laisvų darbo vietų, tai dabar čia jau 294 neužimtos pareigūnų vietos. Kaip LŽ sakė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas, tikėtina, kad nuo sausio 1-osios tarnybą gali palikti dar beveik 900 pareigūnų. Mat jiems sueina būtinasis darbo stažas pensijai gauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.