Atsisveikins su anglies gavyba

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) vyriausybė pritarė įstatymo dėl visų anglies šachtų uždarymo šalyje ir dotuojamos akmens anglies gavybos nutraukimo iki 2018 m. projektui.

Akmens anglies gavyba Vokietijoje negali padengti su ja susijusių išlaidų, dabartinėmis geologinėmis sąlygomis ir galiojant dabartiniams aukštiems darbuotojų atlygiams daug pigiau importuoti anglį, rašo „Vremia novostej”. Pasaulinėje rinkoje anglies tona kainuoja 60 eurų, o Vokietijoje už toną mokama po 200 eurų. Akmens anglis jau nebeatlieka esminio vaidmens ir energetinio saugumo požiūriu.

Vokietijos federalinis centras ir žemių valdžios ilgą laiką nesiryžo nutraukti senos vokiškos tradicijos – Rūro rajone anglies gavyba verčiamasi dar nuo 14-ojo amžiaus. Nuo 18-ojo amžiaus vidurio akmens anglies šachtų atsirado ir Saro krašte. Ir visas energetikos sektorius, ir akmens anglies pramonė Vokietijoje yra privati, tačiau pramonės įmonės visapusiškai priklauso nuo valstybės dotacijų.

Ekonomikos ministerijos duomenimis, anglies gavybos pramonės, kurioje šiandien darbuojasi 30 tūkst. kalnakasių, finansinis palaikymas per pastaruosius dešimtmečius Vokietijos mokesčių mokėtojui kainavo apie 160-180 mlrd. eurų. Iki šiol šalyje išliko aštuonios šachtos dviejose federalinėse žemėse: Šiaurės Reine-Vestfalijoje ir Sare. Jos ir bus uždarytos iki kito dešimtmečio pabaigos.

Vokietijos ekonomikos ministras Michaelis Glosas pavadino planuojamą anglies kasybos atsisakymą „eros pabaiga”. Šiuo metu aštuoniose Vokietijos anglies kasyklos šachtose dirba beveik 37 tūkst. žmonių. Anglies gavyba (pernai buvo iškasta 21 mln. tonų) subsidijuojama valstybės 2,5 milijardo eurų.

Vokietijos akmens anglies pramonės palaikymo iki 2018 m našta įvertinta 19,5 mlrd. eurų dotacijų. Iš šios sumos 15,6 mlrd. eurų bus išmokėta kalnakasiams iš federalinio biudžeto, 3,9 mlrd. – iš šiaurės Reino-Vestfalijos žemės biudžeto, 965 mln. eurų savo anglies verslui nutraukti skirs koncernas RAG. Be to, numatyta papildomai skirti 2 mlrd. eurų kalnakasių socialiniams poreikiams ir beveik 7 mlrd. eurų – buvusių šachtų ir aplinkos pertvarkymui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.