GPS sistemos bejėgės prieš hakerius

Palydovinės navigacijos sistemą, kurią vairuotojai naudoja automobiliuose, galima nesudėtingai nulaužti ir taip nukreipti vairuotoją klaidingu keliu. Apie tai pareiškė informacinės saugos analitikai JAV vykusioje konferencijoje.

Du italų specialistai vaizdžiai parodė, kaip antenomis ir lengvai prieinama „geležimi” galima pakeisti GPS informaciją bei rekomendacijas, kurias vairuotojas gauna iš palydovo. Hakeriai nulaužė „SatNav” standarto sistemą, paplitusią Europoje bei JAV, o šiemet ji turėtų pasirodyti ir Australijoje.

„Jeigu tai padarėme mes, kiekvienas gali tai padaryti” – teigia vienas iš ekspertų, komentuodamas rezultatą.

Navigacinė sistema sudaro kelionės maršrutą, naudodama jos atmintyje saugomus žemėlapius, tačiau taip pat ji gauna ir reguliarius atnaujinimus – pranešimus apie kamščius, kelių uždarymą ar avarijas. Šie bei kiti faktoriai lemia kokį maršrutą pasirinks GPS sistema. Informacija siunčiama skaitmeniniu būdu, panaudojant FM-dažnius.

Hakeriai gali atpažinti šiuos signalus ir juos keisti savais, ar perduoti netikrus signalus nenaudojamais dažniais. Kaip teigia ekspertai, jų sukurto įrenginio signalas gali plisti net 16 kilometrų atstumu.

Todėl išvada yra tokia, kad nuo GPS priklausomiems vairuotojams galima sukurti alternatyvią tikrovę: pasiutę hakeriai gali pasėti paniką – pranešti apie oro antskrydį, bombą ar apskritai apie trečiąjį pasaulinį karą tam tikrame greitkelyje. Ypatinga problema yra tai, kad vairuotojai dažniausiai aklai pasitiki savo GPS navigacijos sistema, ironizuoja ekspertai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.