JAV vizų atsisakymo programos plėtra neatitinka lūkesčių

Šešių naujųjų Europos Sąjungos narių, tarp jų ir Lietuvos, ambasados Vašingtone pasveikino JAV administracijos ir abiejų Kongreso rūmų narių pastangas modernizuoti ir išplėsti JAV vizų atsisakymo programą, tačiau pabrėžė, kad priimti sprendimai ne visiškai atitinka lūkesčius.

Bendrame pareiškime ambasados pažymėjo, kad liepos pabaigoje priimto vadinamojo Kovos prieš terorizmą įstatymo, kuris numato ir Vizų atsisakymo programos plėtrą, nuostatos „yra reikšmingas žingsnis teisinga linkme”.

„Tačiau šie teisės aktai ne visiškai atitinka mūsų lūkesčius, kadangi sprendžiant apie šalies dalyvavimą vizų atsisakymo programoje, kaip kriterijus juose naudojamas atmestų paraiškų vizai gauti skaičius. Tokiu atveju kai kuriems artimiausioms JAV sąjungininkėms ir toliau bus taikomi dirbtiniai barjerai, neįvertinant jų prisiimtų įsipareigojimų stiprinti transatlantinį ir pasaulinį saugumą”, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė Čekijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos ambasados.

Pareiškime žadama ir toliau siekti tokios vizų politikos, kuri pripažintų bendrus saugumo, ekonomikos ir užsienio politikos tikslus.

„Būdamos Europos Sąjungos valstybės narės ir stiprios JAV sąjungininkės manome, kad šių pastangų sėkmė ženkliai padės sustiprinti mūsų transatlantinę sąjungą, nebrėžiant takoskyros tarp ES valstybių narių. Esme pasirengusios ir toliau dirbti kartu su JAV administracija ir Kongresu siekdamos rasti sprendimą, kuris leistų mūsų piliečiams vykti į JAV be vizų”, – teigiama pareiškime.

Prieš savaitę Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė esanti nusivylusi tuo, kad „dėl dirbtinai nustatyto atmestų paraiškų vizai gauti procento (mažiau nei 10 proc. vizų atmetimo procentas) ne visos bevizio režimo siekiančios šalys, tarp jų ir Lietuva, ištikima JAV sąjungininkė, kaip ir Vengrija, Latvija, Lenkija, Slovakija, Rumunija, iš karto taps programos dalyvėmis”.

2006 metais minėtas Lietuvos rodiklis buvo 27,7 proc.

JAV, siekdama reformuoti Vizų atsisakymo programą, ketina sudaryti galimybę į JAV keliauti be vizų į trumpalaikes, ne ilgesnes nei 90 dienų, turistines keliones. Sprendžiant, ar šalis gali dalyvauti šioje programoje, be kitų kriterijų, bus atsižvelgiama, kaip valstybė bendradarbiauja su JAV kovoje prieš tarptautinį terorizmą.

Tačiau kartu nutarta padidinti atmestų paraiškų vizai gauti rodiklį nuo 3 iki 10 procento.

Lietuva, siekdama galimybės savo piliečiams be vizų vykti į JAV, jau keletą metų įgyvendina „kelio gairių” planą, kuris numato galimybę JAV vizų atsisakymo programą ateityje taikyti naujosiomis Europos Sąjungos narėmis tapusių Vidurio ir Rytų Europos valstybių piliečiams.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.