Ekologinei žuvininkystei paremti šiemet numatyta 1,1 mln. litų

Lietuvos ekologinės žuvininkystės plėtrai šiemet iš Kaimo rėmino programos numatyta skirti 1,1 mln. litų.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) patvirtino ekologinei žuvininkystei remti šiai metais taisykles, reglamentuojančias paramos teikimą už deklaruotą ir sertifikuotą įveistų tvenkinių plotą.

Parama skiriama juridiniams ir fiziniams asmenims, auginantiems ir veisiantiems žuvis, kurių metinės pajamos iš žuvininkystės produktų gamybos ir paslaugų realizavimo sudaro daugiau kaip 50 procentų. 2007 metais mokama 207 litų dydžio parama už sertifikuotą įveistų tvenkinių hektarą, jeigu iš sertifikuoto tvenkinių hektaro gauta 120 kilogramų ir daugiau ekologiškos tvenkinių žuvų produkcijos.

Viršijus lėšas, skirtas ekologinei žuvininkystei remti, numatytas Specialiosios kaimo rėmimo programos 2007 metų išlaidų detalizuotoje sąmatoje, parama mažinama proporcingai įveistų ir sertifikuotų tvenkinių plotui. Už sertifikavimo darbus pagal patvirtintus įkainius 100 proc. išlaidų apmoka patys paramos gavėjai.

Prieš ketverius metus ekologiškai auginti žuvis pradėjo 12 žuvininkystės ūkių 2 848,78 hektaro įžuvintų tvenkinių plote. Norą žuvis auginti ekologiškai pernai pareiškė 15 žuvininkystės ūkių, buvo sertifikuotas 5 169,2 hektaro įžuvintų tvenkinių plotas. Vieni iš didžiausių ekologinės žuvininkystės ūkių yra Vilniaus, Zarasų, Šalčininkų bei Raseinių rajonuose, kuriuose ekologinės gamybos ūkiai šiuo metu viršija 500 hektarų plotą.

Populiariausios žuvys ekologinės žuvininkystės gamybos ūkiuose yra karpiai. Auginamos ir lydekos, karosai, lynai. Šalies vartotojai jau gali nusipirkti ir tokių retų ekologiškai užaugintų žuvų kaip peledė, margasis plačiakaktis, eršketas ar šamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.