Kaip įveikti vairo baimę

Sumodernėjusioje visuomenėje galima nemokėti megzti kojinių. Tačiau nevairuoti automobilio? Beveik privaloma mokėti. Taip pat kaip išsivalyti dantis.

Kiekvienas galime dainuoti. Nors nevienodai gerai. O vairuoti automobilį? Kodėl gi ne, jeigu meškos išmoksta motociklais lėkti. Net ir tie, kurie bijo automobilio, nebūtinai turi tupėti palmėje. Kiekvieną baimę galima įveikti. Kai išsiaiškini, kas ji.

Šešios baimės viena tema

„Būkime nuoširdūs – kiekvienas žmogus gali išmokti vairuoti. Jeigu tam netrukdo fiziniai apribojimai. Gal kiek dažniau moterys mano, kad to nesugebės, ir taip nuvertina save”, – teigia psichologas Tomas Lagūnavičius. Jis išskiria šešias dažniausiai pasitaikančias baimės vairuoti priežastis.

Pirma – nerimas. Ar turės pakankamai įgūdžių, ar pajėgs išvengti sudėtingų situacijų kelyje. Nerimaujama dėl paprastų dalykų – ką reikės daryti, jeigu mašina suges. Antra – finansai. Mašiną išlaikyti daug kainuoja, ir ne kiekvienas gali sau leisti tokias išlaidas. Moterys to bijo dažniau nei vyrai. Jos nemoka remontuoti mašinos taip, kaip suknelę pasisiūti. Trečia – savęs nuvertinimas. Kai žmogus nerimauja, kad turi nepakankamai gerą orientaciją. Tiesiog nuvertina savo galimybes. Ketvirta – komfortas. Asmeniui patinka, kai jį kažkas veža, atidaro dureles, paduoda ranką. Tiesiog malonu. Tai silpnoji vieta, kai priprantama būti vežiojamam ir prarandama motyvacija kažką keisti. Kartais gyvenimas sukuria tokią situaciją, kai nevairuojantis žmogus priverstas šią „silpnumo” būseną pakeisti kita. Įdomiausia, kad pradėjus vairuoti patiriamas kitoks komfortas – savarankiškumas. Jam nereikia maldauti, kad kas nors vežtų, bet kada jis tai gali padaryti pats. Penkta – savigarba. Viena vertus, ji skatina vairuoti, nes dabar tai populiaru. Tačiau iš anksčiau likusi kita samprata: ar nebeturi jau savo vairuotojo? Kai kuriose socialinėse žmonių grupėse vertinama tai, kad šeima turi savo vairuotoją. Tačiau tokių priežasčių vis mažiau. Šešta – pripratimas prie tradicinio gyvenimo būdo. Kai manoma, jog yra vyriški ir moteriški darbai. Moteris nori būti namie ir rūpintis ūkiu, vaikais ir gyvūnais. Šių priežasčių grupė taip pat mažėja, nes net ir namų šeimininkės dabar jau turi važiuoti apsipirkti, vežti vaikus į mokyklą.

Vairavimo ypatumai

Psichologas mano, kad kitos priežastys yra išorinės. Moteriai gali drausti vairuoti vyras. Gali trūkti pinigų, kartais būna nepalanki socialinė aplinka. Vairuoti gali drausti religiniai įsitikinimai. JAV Sietlo apylinkėse gyvenantys mormonai nesėda į automobilį, nes tai jiems nepriimtina. Važinėja karietomis, tempiamomis arklių. Kartais vairavimo baimė tampa kolektyvinė: kelios draugės susitaria, kad nevairuos, ir laikosi šio principo, nuolat kalba, kaip tai pavojinga ir nereikalinga. Dar labai svarbu neturėti neigiamos patirties vairavimo pradžioje. „Eismo įvykis gali sukelti potrauminį šoką ir likusi baimė skatins nenorą vairuoti”, – sako psichologas T.Lagūnavičius.

Vyrų ir moterų vairavimo stilius šiek tiek skiriasi. Moterys vairuoja atsargiau. Tačiau perdėtas atsargumas kartais kelyje pavojingas – gali sukelti avarinę situaciją kitam vairuotojui. „Kai vairuojame, prognozuojame savo veiksmus. Tai labiau būdinga vyrams. Jeigu staigiai sustojama, gali būti eismo įvykis. Taip dažniau elgiasi moterys”, – teigė psichologas.

Moterys rečiau vairuoja išgėrusios. Ir jos ištvermingesnės monotoniškame kelyje. Vyrai tokiame dažniau išsiblaškę, dėl to gali įvykti nelaimingas atsitikimas.

Perkame automobilį

Įveikus vairavimo baimę, teliks nusipirkti automobilį. Kokius pirkėjai renkasi, pasakoja Sigitas Davulis, UAB VEHO „Citroen” automobilių pardavimų vadybininkas: „Moterys renkasi mini arba kompaktinės klasės automobilius. Daug rečiau – vidutinės klasės. Mažesnis automobilis manevringesnis, jis užima nedaug vietos ir jį galima lengviau pastatyti aikštelėse. Turi pranašumų automobiliai su automatine pavarų dėže, nes nereikia tiek dėmesio skirti pavaroms perjungti. Patogiau ir paprasčiau valdyti. Svarbi automobilio spalva. Raudona, geltona, salotinė yra ryškesnės ir geriau matomos keliuose negu pilka, ruda. Todėl tokias mašinas vairuoti saugiau. Tačiau labai populiari juoda spalva. Tai – prestižas. Vyrai retai renkasi mažus automobilius. Jie pageidauja vidutinės klasės, linkę vairuoti didesnes mašinas. Nebent darbo reikalams pirktų antrą nedidelį, kai turi kokį džipą. Visiems pirkėjams patariu vienodai: pirkite naują automobilį. Todėl, kad naujas automobilis įpareigoja atsargiau vairuoti, jį nusipirkus jauti didesnę atsakomybę. Atsiranda vidinis stimulas, kad su geru automobiliu reikėtų tik labai gerai važinėti. Beje, pirkėjos moterys pirmiausia domisi automobilio dizainu, spalva, patogumu, o vyrai žiūri į technines charakteristikas ir automobilio paskirtį.”

Vilma Čereškienė, Baltijos televizijos laidos vedėja, vairuoja „Honda CRV”

„Vairuoju šešiolika metų ir niekada nepatyriau baimės. Stengiuosi būti atsargi, nebuvau patekusi į nė vieną eismo įvykį. Kelyje vairuoju ramiau, bet užtikrintai. Pažįstu žmonių, kurie turi vairavimo baimę. Tačiau ją galima įveikti, nors tai sudėtinga. Baimė atsiranda, kai suvoki, kas galėjo įvykti. Turbūt ji dažnesnė tiems, kurie buvo patekę į eismo įvykį. Jeigu būtų mano valia, neduočiau vairuotojo pažymėjimų aštuoniolikmečiams. Nuo 21-ų – galima. Jauni žmonės mėgsta ekstremalius išbandymus, jų lakstymas dažnai tragiškai baigiasi ir jiems, ir aplinkiniams. Tiesa, aš turėjau skrydžių baimę. Tačiau ją sėkmingai įveikiau!”

Inga Valinskienė, dainininkė, vairuoja BMW

„Visada maniau, kad automobilio vairavimas yra racionalių moterų reikalas. O aš esu tokia išsiblaškiusi, neatidi, šis darbas tikrai ne man. Tačiau perlipau visus baimės barjerus ir išsilaikiau vairavimo egzaminą, gavau pažymėjimą. Tikrasis vairavimas prasidėjo ne tuomet, kai kažkas šalia sėdėdavo ir aiškindavo, ką daryti, o kai likau automobilyje viena. Pradžioje buvo sunkiausia. Blogiausia, kas tuo metu gali atsitikti, – įvažiuoti į kokį nors stulpą, išsigąsti ir nebeišdrįsti sėsti prie vairo. Kankinausi gal mėnesį, bet vis tiek sėsdavau ir vairuodavau. Tvirčiau pasijutau po pusmečio, nors iki šiol nejaukiai jaučiuosi lenkdama didžiulę mašiną. Prieš devynerius metus žiemą, siaučiant pūgai, autostradoje Vilnius-Kaunas verčiausi kelis kartus. Nuo to laiko vairuoju itin atsargiai. Kai moterys teigia, jog vairuoja lyg deivės ir tai labai paprasta, manau: gal jos nepatyrė autoavarijų?

Pakeičiau ankstesnę nuostatą, kad ne visos moterys gali vairuoti. Dabar drąsinu nevairuojančias drauges: „Baikite bijoti, jeigu jau aš pradėjau vairuoti, tai jūs tikrai tai galite padaryti.”

Kristupas Krivickas, televizijos laidų prodiuseris, nevairuojantis

„Net sunku paaiškinti, kodėl aš, turėdamas 28-erius metus, dar vis nevairuoju. Gal tai psichologiniai dalykai – baimė? O gal neprisiruošimas. Esu sveikas normalus vyras, lyg ir turėčiau mokėti valdyti automobilį. Prieš dvi savaites užsirašiau į kursus, bet pritrūkau ryžto. Kol neprivers gyvenimas, tol neišmoksiu. Nėra tokio poreikio. Žmona vairuoja, aš renkuosi taksi.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.