Rukloje pasveikinti iš misijos Irake sugrįžę Lietuvos kariai

Rukloje Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė pasveikino misiją Irake baigusio LITCON-9 būrio karius.
Sveikindamas karius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė, kad Lietuva ir toliau išlieka aktyvi kovos su terorizmu dalyvė ir šiuo metu svarsto tolimesnes Lietuvos karių dalyvavimo operacijoje Irake galimybes, praneša KAM.

Šventinės rikiuotės metu karius taip pat sveikino JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas Cloudas (Džonas Klaudas), laikinai kariuomenės vado pareigas einantis Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius, motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas” vadas pulkininkas Darius Užkuraitis.

LITCON-9 būrys, kurio pagrindą sudarė brigados „Geležinis vilkas” žvalgybos kuopa, į misiją Irake išvyko vasario mėnesį. Kaip ir ankstesnieji LITCON būriai, kariai tarnavo Danijos bataliono sudėtyje pietų Irako Basros miesto regione, britų divizijos atsakomybės sektoriuje.

Kaip sakė LITCON-9 būrio vadas, per misijos pusmetį būrio kariai įvykdė tris nusikaltėlių sulaikymo operacijas, atliko dešimt eskortavimo užduočių.

„Kadangi karinės bazės apšaudymai buvo dažni, tai kariai jau buvo apsipratę su paleistų raketų sprogimo garsais,” – juokavo vyresnysis leitenantas Rokas Noreikis.

Šiuo metu Irake liko tarnauti devyni Lietuvos kariai. Keturi iš jų tarnauja NATO vadovaujamoje mokymo misijoje, o likusieji įvairiuose misijos „Irako laisvė” štabuose.

Vasario mėnesį Didžiajai Britanijai paskelbus apie savo pajėgų Pietų Irake mažinimą, o Danijai – apie savo kontingento, kuriame tarnavo ir Lietuvos kariai, visišką išvedimą iki vasaros pabaigos, Lietuvoje imta svarstyti galimybė kol kas nebesiųsti pamainos LITCON-9 būriui.

Tačiau šią savaitę JAV viešintys Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Vašingtone susitikimuose su aukšto rango JAV pareigūnais dar kartą patvirtino, kad Lietuva tęs dalyvavimą tarptautinėje operacijoje Irake – ir toliau siųs kovinį būrį.

Misijoje Irake Lietuva dalyvauja nuo 2003 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.