Duonos kepėjai neneigia, kad kai kurie duonos gaminiai šį rudenį brangs maždaug trečdaliu. Prielaidų tam yra ne viena: kyla energetinių išlaidų kainos, brangsta žaliavos.
Šiuo metu šalies grūdų perdirbimo įmonės už toną grūdų vidutiniškai jau moka po 500 litų, o pernai jų kaina buvo visu šimtu litų mažesnė.
Pasak „Marijampolės grūdų” generalinio direktoriaus Petro Sidaro, konkreti grūdų kaina priklauso nuo javų rūšies, kokybės, tačiau visi grūdai superkami maždaug 25 proc. brangiau. Todėl savo ruožtu, sako P. Sidaras, neišvengiamai brangs miltai, iš naujojo derliaus kepami duonos ir pyrago gaminiai.
Bendrovės „Kauno duona” atstovai negalėjo kol kas tiksliai pasakyti, kada duonkepiai pabrangins savo produkciją. Ši įmonė savo duonos ir pyrago gaminius nebrangino nuo praeitų metų vasaros vidurio. Tačiau kad rudenį duona brangs – atsakymas vienareikšmis.
Kita vertus, kalbinti duonos įmonių vadovai sakė, kad esant duonos rinkoje labai didelei konkurencijai, rudenį kainų kilimas nepasieks labai didelio šuolio. Be to, yra labai didelė kainų diferenciacija – duonos kepalėlį galima nusipirkti ir už maždaug pusantro, ir už tris litus. Manoma, kad tradicinė juoda duona neturėtų labai pabrangti.