Jei smurtas Irake nesumažės, JAV gali būti priverstos išvesti karius

Gali nepavykti išvengti JAV pasitraukimo iš Irako, nebent gerokai sumažėtų smurto prieš civilius gyventojus mastas, teigiama trečiadienį paskelbtoje studijoje, kurią finansavo JAV karinės oro pajėgos.

Konservatyvios strateginių tyrimų organizacijos „RAND Corporation” atliktoje studijoje pabrėžiama, kad kol amerikiečių pajėgos yra Irake, pagrindinis JAV strategijos prioritetas turėtų būti smurto prieš civilius irakiečius sumažinimas.

Joje taip pat teigiama, kad Jungtinės Valstijos veikiausiai toliau laikysis savo požiūrio dėl Irako stabilizavimo, kol smurtas pasieks tokį mastą, kad JAV pareigūnai nuspręs, jog verčiau pasitraukti iš šalies”.

Tačiau joje priduriama, kad „sėkmės trumpuoju laikotarpiu galimybė nėra vertinama optimistiškai”, ir įspėjama, jog bus vis sudėtingiau atsispirti spaudimui išvesti JAV karius, jei jiems nepavyks sumažinti smurto masto.

„Jei 2007 metų vasarą gerokai nesumažės irakiečių, kurie tampa smurto aukomis, skaičius, gali būti nebeįmanoma atsispirti vidaus politiniam spaudimui išvesti JAV pajėgas”, – teigiama dokumente.

JAV kariuomenės pareigūnai tvirtina, kad amerikiečių karinio kontingento padidinimas šiais metais sumažino smurtą.

Tačiau trijų Irako ministerijų surinkti duomenys rodo, kad liepą Irake žuvo mažiausiai 1 652 civiliai gyventojai – trečdaliu daugiau nei ankstesnį mėnesį ir kiek daugiau nei vasarį, pirmąjį pajėgų padidinimo mėnesį.

Pagrindinė RAND studijos „Politikos galimybės dėl Irako: pakartotinis įvertinimas” („Policy Options for Iraq: a Reassessment”) autorė Olga Oliker sakė, kad dabartinis smurto mastas leidžia manyti, kad kontingento padidinimas nemažina smurto.

„Toliau žūsta labai daug irakiečių, tūkstančiai jų kasdien palieka šalį, – sakė ji interviu agentūrai AFP telefonu. – Manau, smurto mastas tebėra nepriimtinai didelis”.

Studijoje teigiama, kad dar prieš priimdama sprendimą, ar išvesti pajėgas, JAV vyriausybė turi „pasirengti tam, kokių veiksmų ji imsis dėl karių išvedimo pasekmių bei plintančio konflikto Irake”.

Pasak dokumento autorių, prieš kontingento išvedimą būtina iš anksto surengti konsultacijas su Irako vyriausybe bei JAV sąjungininkėmis, taip pat informuoti apie savo planus Irako kaimynes, įskaitant Iraną bei Siriją.

Be to, Vašingtonas turėtų patikinti partnerius regione, kad jis laikysis savo saugumo įsipareigojimų.

Studijoje taip pat rekomenduojama nemėginti išsaugoti Irako naftos kontrolės ir teigiama, jog būtina palaikyti santykius netgi su nedraugiška Irako vyriausybe.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.