„Mažeikių nafta” vėl gavo naftos žaliavos iš Venesuelos

Lenkijos koncerno „PKN Orlen” valdoma „Mažeikių nafta”, rusiškos naftos „Družba” vamzdynu negaunanti daugiau nei metus, atsigabeno žaliavos iš Venesuelos.

Trečiadienį iš tanklaivio į Būtingės terminalą pradėta perpumpuoti 100 tūkst. tonų žaliavos – „Castilla” naftos, kuri bus perdirbama netrukus.

„Paprastai įmonė žaliavos perka, kai to reikia, ji nesandėliuojama”, – Eltai sakė „Mažeikių naftos” atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas. Ar bus įsivežama daugiau šios žaliavos, jis išsamiau nekomentavo, nes dabar nafta Mažeikių bendrovei tiekiama centralizuotai pagal „PKN Orlen” užsakymus.

Manoma, kad atgabentos „Castifla” perdirbimas nebus pelningas, nes iš sunkios naftos gaunama mažai šviesiųjų produktų, daug lieka nepaklausaus mazuto ir gudrono. Sunkią ir pigesnę naftą Europoje perdirba modernios įmonės.

Naftą iš Venesuelos Mažeikių įmonė importavo dar pernai, tačiau naftos „Mesa 30” perdirbimas buvo ekonomiškai nenaudingas, nors ji ir buvo maišoma su rusiška „Urals”.

Šiuo metu „Mažeikių nafta” daugiausia perdirba rusiškos naftos. Bendrovė gamina visų rūšių benziną, aviacijos kurą, dyzeliną ir kitus naftos produktus.

Pernai „Mažeikių nafta” eksportavo 6,1 mln. tonų naftos produktų, o pajamos iš eksporto siekė beveik 9 mlrd. litų. Eksportas sudaro apie 80 proc. parduodamos produkcijos, kuri tiekiama į JAV, Lenkiją, Baltijos šalis, Ukrainą, Islandiją, Vakarų Europos valstybes.

„Mažeikių naftai” priklauso Būtingės terminalas ir Biržų naftotiekis, be to, per antrinę įmonę „Ventus – Nafta” bendrovė valdo „Ventus” degalinių tinklą. Jis šiuo metu Lietuvoje turi 34 degalines.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.