Saulės vonios – ne baltaodžiams

Balta lyg sniegas oda – jaunystės ir grožio simbolis.

Mėlynų akių, šviesių plaukų ir skaisčios odos savininkai neretai pavadinami aristokratais.

Tačiau šokoladinis įdegis vis dar labai madingas. Žiemą neapsieiname be soliariumų paslaugų, vasarą pasimėgauti saule traukiame prie jūros.

Specialistai pataria nepamiršti saiko, nes bent kartą smarkiai nudegusi oda to „nepamirš” visą gyvenimą.

Klaipėdos odos ir veneros ligų poliklinikos gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė tikino, kad problemų dėl odos turi daug keturiasdešimties sulaukusių žmonių.

„Oda turi atmintį. Ji mūsų nusikaltimų nepamiršta. Jei vaikystėje žmogus buvo smarkiai nudegęs, po kelių dešimtmečių jam gali išsivystyti įvairios ligos. Ant odos atsiranda pigmentinių dėmių. Tada jokie kremai nebepadeda”, – pasakojo gydytoja.

Medikė patarė saulės ypač saugotis šviesiaplaukiams ir raudonplaukiams. Jų oda yra kur kas jautresnė, nes turi mažiau pigmento, kuris ją saugo nuo kenksmingo aplinkos poveikio.

Ilgiau pabuvus saulėje oda parausta, gali prasidėti uždegimas. Baltaodžiams rizika susirgti odos vėžiu – didesnė.

A.Kajutytė stebėjosi moterų noru kuo labiau įdegti.

„Kuo labiau tolstame nuo gamtos, tuo labiau sau kenkiame. Deginimasis saulėje sausina ir sendina odą. Man rudai įdegusi moteris nėra graži. Žmonės klaidingai mano, kad įdegis jiems tinka taip pat, kaip ir kitiems. Tačiau tai labai individualu. Vieniems saulė nepakenks, kitiems gali tekti ilgai vargti”, – įspėjo odos ligų specialistė.

Ji patarė dažnai nevaikščioti ir į soliariumą. Tamsios odos savininkams jo spinduliai nėra labai kenksmingi, tačiau persistengti nevertėtų.

Akinančiai balta oda gali būti ir ligos požymis. Blyškus veidas gali byloti apie mažakraujystę, kitas vidaus ligas. Pajutus silpnumą, nuovargį, mieguistumą reikėtų nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.