Didžiojoje Britanijoje toliau skerdžiami galvijai

Britų fermose toliau skerdžiami galvijai, baiminantis, kad gyvuliai gali būti apsikrėtę snukio ir nagų liga. Tai trečiadienį pranešė Didžiosios Britanijos vyriausioji veterinarijos specialistė Debi Reinolds (Debby Reynolds).

Anksčiau snukio ir nagų liga buvo užfiksuota dviejose fermose Sario grafystėje. Iš viso jau paskersta daugiau nei šimtas apkrėstų galvijų.

„Šiuo metu tiriamos snukio ir nagų ligos protrūkio dviejose fermose priežastys. Dar kelios fermos atidžiai stebimos”, – sakė D. Reinolds.

Ekspertė taip pat pranešė, kad Didžiojoje Britanijoje atšaukiamas draudimas pervežti naminius gyvulius, tačiau tik tuose rajonuose, kurie neįeina į dešimties kilometrų karantininę zoną, nustatytą Sario grafystėje. Be to, pažymėjo ekspertė, pervežti galvijus bus galima tik fermų savininkams griežtai laikantis visų licencijose numatytų taisyklių ir normų.

Išvakarėse britų Sveikatos apsaugos ir technikos saugumo valdyba pranešė, jog užkrečiamos snukio ir nagų ligos protrūkio Didžiojoje Britanijoje šaltiniu gali būti viena iš laboratorijų, kur šis virusas saugomas ir naudojamas tyrimams bei vakcinų kūrimui. Laboratorija yra už maždaug 5 mylių nuo tos vietos, kur rugpjūčio 3 d. buvo aptikti retai pasitaikančia snukio ir nagų ligos atmaina užsikrėtę galvijai.

Vyriausybės finansuojamo Gyvūnų sveikatos instituto vadovas pranešime teigė, jog laboratorijos saugumas nebuvo pažeistas, ir pabrėžė, kad atmaina laboratorijos mokslininkų nebuvo naudojama jau kelias savaites.

Anksčiau buvo pranešta, kad snukio ir nagų ligos virusas, aptiktas fermoje šalia Gildfordo miesto, identiškas virusui, tiriamam laboratorijoje, kuri įsikūrusi apie 6 km nuo fermos. Šia laboratorija dalijasi Gyvūnų sveikatos institutas ir privati bendrovė „Merila Animal Health”. Tačiau abi šios organizacijos pareiškė sanitarinių normų nepažeidusios.

Rugpjūčio 3 d. paaiškėjo, kad vienoje iš fermų šalia Gildfordo miesto buvo nustatytas snukio ir nagų ligos epidemijos židinys. Buvo apkrėsti 60 galvijų, kurie vėliau buvo paskersti. Sekmadienį, profilaktiniais sumetimais, papjauta dar apie 40 gyvulių.

Antradienį britų valdžia patvirtino pranešimus apie antrą snukio ir nagų epidemijos ligos židinį.

Per snukio ir nagų ligos protrūkį Didžiojoje Britanijoje 2001 metais buvo paskersta 10 mln. gyvulių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.