Latvijos prezidentas tikisi, kad Rusija nedels ratifikuoti dvišalę sienos sutartį

Latvija nekantraudama laukia, kad Rusija ratifikuotų sienos sutartį, pareiškė Latvijos prezidentas Valdis Zatleris.
„Sienos klausimas labai svarbus abiem šalims. Latvija savo darbą jau padarė. Sienos įstatymas įsigaliojo gegužės 30 dieną, dabar žingsnį turi žengti Rusija, ir jai išsprendus šį klausimą procesas vyks toliau”, – sakė Latvijos vadovas antradienį radijo stoties „Echo Moskvy” eteryje.

„Buvau pasienyje. Latvija jau daug padarė: tiesia kelius iki sienos, o keliai Rusijos pusėje šiek tiek apžėlę, bet aš tikiuosi, jog ir Rusija padarys viską, kad pasienio rajonų gyventojai pajustų sienos įstatymo naudą”, – sakė prezidentas.

V.Zatlerio nuomone, tai, kad pagal naująją sienos sutartį Latvija perleidžia Rusijai dalį savo teritorijos, byloja apie „norą žvelgti į istoriją tvirtai ir blaiviai, ir mąstyme, ir politikoje žengti rimtą žingsnį ateities vardan”. „Tai, jog mes atiduodame kelis procentus savo teritorijos rodo, kaip rimtai mes šiuo metu vertiname sienos problemą”, – sakė prezidentas.

Latvija ir Rusija dėl bendrą sieną nustatančios sutarties derėjosi dar nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio. 2004 metų gegužę Latvijai įstojus į Europos Sąjungą (ES) ši siena tapo viena iš rytinių ES sienų.

Derybos pasistūmėjo į priekį tik tuomet, kai Latvija atsisakė reikalavimo laikytis 1920 metų sienas nustatančios Latvijos ir Rusijos taikos sutarties. Pagal 1920 metų taikos sutartį į Latvijos sudėtį įeina Abrenės miestas, dabar Pytalovas, ir šeši aplinkiniai valsčiai, kurie dabar yra Rusijos Pskovo srities Pytalovo rajono teritorija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.