Libano opozicijos pergalė papildomuose rinkimuose padidino krikščionių susiskaldymą

Libano opozicija laimėjo svarbius papildomus rinkimus, pagilinusius susiskaldymą šalies krikščionių bendruomenėje prieš naujojo prezidento, kuris tradiciškai yra krikščionis, rinkimus.

Sirijos remiamos opozicijos, kuriai vadovauja krikščionis Michelis Aounas (Mišelis Aunas), kandidatas Camille’is Khoury (Kamilis Churis) nedidele balsų persvara įveikė antisiriškų pažiūrų buvusį prezidentą Aminą Gemayelį (Aminą Žmajelį).

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministras Hassanas Sabehas (Hasanas Sabehas), C.Khoury surinko 39 534 balsus, o A.Gemayelis – 39 116 balsų.

Buvusio prezidento atstovai įteikė skundą dėl balsavimo rezultatų, sakė ministras spaudos konferencijoje, tačiau išsamiau to nekomentavo.

Žymus Vakarų šalių remiamos valdančiosios daugumos lyderis A.Gemayelis varžėsi dėl vietos, anksčiau priklausiusios jo sūnui Pierre’ui Gemayeliui (Pjerui Žmajeliui), kuris pernai lapkritį žuvo per vieną iš virtinės išpuolių, dėl kurių valdančioji dauguma apkaltino Siriją. Damaskas griežtai paneigė tokius kaltinimus.

Remiantis oficialiais duomenimis, opozicijos kandidatui pergalę lėmė vos 418 balsų persvara. Iš viso Metno rajone į šiaurės rytus nuo Beiruto renkant krikščionių maronitų atstovą į parlamentą balsavo maždaug 79 000 rinkėjų.

„Jie negali manęs sutriuškinti”, – sakė M.Aounas, kuris teigia, jog sieks Libano prezidento posto greitai vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose.

Tačiau M.Aouno politiniai oponentai sako, kad nors A.Gemayeliui nepavyko iškovoti pergalės, jo geras pasirodymas šiuose rinkimuose verčia abejoti opozicijos vadovo tvirtinimais, kad jis yra aiškus krikščionių politinis lyderis.

„Tai pergalė”, – sakė A.Gemayelio sąjungininkas Samiras Faridas Geagea (Samiras Faridas Džadža).

Antisiriškų pažiūrų drūzų lyderis Walidas Jumblattas (Validas Džumblatas) televizijai LBC TV sakė, kad nepaisant galutinių rezultatų, galima teigti, jog A.Gemayelis iškovojo pergalę, nes jo pasirodymas krikščionių bastionu laikomoje apygardoje yra kur kas sėkmingesnis nei daugumos koalicijos 2005-ųjų visuotiniuose rinkimuose

2005 metais vykusiuose visuotiniuose rinkimuose M.Aouno kandidatai nesunkiai įveikė savo varžovus Metno apygardoje, sustiprindami jo pretenzijas būti aiškiu krikščionių lyderiu ir pakurstydami jo ambicijas siekti prezidento posto.

Kiek anksčiau vidaus reikalų ministras H.Sabehas pranešė, kad per kitus papildomus rinkimus, kurie taip pat vyko sekmadienį Beirute, nesunkią pergalę, kaip ir buvo prognozuota, iškovojo valdančiosios daugumos kandidatas Mohammadas Aminas Itani (Mohamadas Aminas Itanis).

Kovoje už sunitams priklausančią vietą, kurią anksčiau užėmė birželį nužudytas Walidas Eido (Validas Idas), jis surinko 85 proc. balsų. Balsuoti čia atėjo vos 19 proc. rinkėjų, nes opozicija nesugebėjo iškelti kandidato, kuris būtų galėjęs deramai pasipriešinti M.A.Itani.

Papildomuose rinkimuose buvo varžomasi dėl dviejų vietų, kurios liko laisvos, kai buvo nužudyti du antisiriškų pažiūrų deputatai. Vakarų remiama valdančioji dauguma dėl jų nužudymo kaltina Damaską, remiantį judėjimo „Hizbollah” vadovaujamą opoziciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.