Į dainininkų kišenę – nelegalūs tūkstančiai

Nors populiarūs atlikėjai giriasi turintys net po kelis šimtus koncertų per metus, mokesčius valstybei jie neretai linkę nuslėpti.

Garsesni Lietuvos estrados atlikėjai už pasirodymą paprastai prašo nuo tūkstančio iki penkių tūkstančių litų. Nuo seno honorarai jiems mokami grynaisiais, be jokių autorinių sutarčių.

Popieriai – paskoloms

Kalbėtis apie tai, kad dažnai nelegalūs tūkstančiai nusėda jų kišenėse, dainininkai nenorėjo net užtikrinus, jog nebus atskleisti jų vardai.

Tačiau anonimiškai atvirauti su dienraščiu viena žinoma atlikėja vis dėlto sutiko.

Garsi vokalistė neslėpė, kad atvejų, kai užsakovai siūlo imti pinigus nepasirašant sutarčių, pasitaiko neretai.

„Tačiau anksčiau mokesčių išvis niekas nemokėdavo – pasiimdavo atlygį ir tiek. Apie autorines sutartis net kalbos nebuvo. Dabar sutartys pasirašomos dažniau, nes atlikėjams reikia popierėlių, kad įrodytų turintys nuolatinių pajamų. Juk ir mums paskolas reikia imti”, – pasakojo ji.

Dainininkė užtikrino, kad pastaraisiais metais pagal sutartį ji koncertuojanti beveik visada.

„Aišku, kartais būna, kad paskambina žmogus ir prašo padainuoti jo gimtadienyje ar kokiame privačiame vakarėlyje. Be abejo, tokiais atvejais apie sutartį nekalbama”, – sakė ji.

Atlikėja tikino, kad vis dažniau koncertus organizuoja renginių agentūros, o jos dirbti be sutarčių nerizikuoja.

„Agentūrų paslaugų prireikia turtingesniems žmonėms. Būna, kad jie ir sumoka mokesčius valstybei. Tokį punktą agentūros gali įtraukti į sutartį. Tačiau taip būna ne visada”, – atviravo ji.

Atsako rengėjas

Pagal autorinę sutartį dirbantys šalies gyventojai, tarp jų – ir dainininkai bei muzikantai, į biudžetą privalo sumokėti 15 proc. pajamų mokesčio.

Pasak Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovės spaudai Ilonos Velžytės, atlikėjai paprastai pasirašo sutartį su renginio organizatoriumi, kuris ir sumoka valstybei šį mokestį.

I.Velžytė neatmetė galimybės, kad sutartyje gali būti nurodyta kur kas mažesnė honoraro suma, nei atlikėjas gauna iš tikrųjų.

„Įmanoma, kad gali būti tokių atlikėjo ir renginio organizatoriaus susitarimų. Tačiau nustatyti pažeidimą labai sunku. Pavykus įrodyti tokį faktą, atsakomybė tektų ne atlikėjui, bet renginio organizatoriui”, – aiškino inspekcijos atstovė.

Nors mokesčių inspekcija reaguoja į kiekvieną pranešimą apie mokestinius pažeidimus, signalų apie nelegalią atlikėjų veiklą Klaipėdos apskrityje iki šiol gauta nebuvo.

Dažniausiai tiriami pažeidimai gamybos, statybų ir visuomeninio maitinimo sektoriuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.