Jaudinanti raudona

Raudona – viena iš ryškiausių ir labiausiai jaudinančių spalvų.

Neveltui būtent šią spalvą pirmiausiai ima atpažinti vaikai. Tai labai „stipri” spalva, kuri tiesiogiai veikia žmogų. Ji neleidžia ramiai praeiti pro šalį, iškart patraukia dėmesį. Tačiau nereikia pamiršti, kad raudona gali ir dirginti bei nervinti, todėl piktnaudžiauti ja nereikėtų.

Daugelis psichologinių tyrinėjimų rodo, kad spalva gali iššaukti ne tik emocinę, bet ir fizinę reakciją. Raudona spalva sužadina nervinę sistemą, dėl jos padažnėja kvėpavimas ir raumenų veikla, organizme padaugėja adrenalino, ši spalva gali padidinti kraujospūdį, padidinti širdies mušimo ritmą.

Raudona yra pati šilčiausia spalva, todėl žmogui sukelia šilumos pojūtį ir netgi gali pakelti kūno temperatūrą. Dėl šios priežasties kambarį, kuriame dominuoja raudona spalva, reikia kur kas mažiau šildyti, nei kambarį, kuris išdažytas šaltomis spalvomis – žydra, mėlyna, violetine ar rožine.

Skirtinguose kambariuose raudona spalva gali būti naudojama skirtingiems tikslams pasiekti.

Virtuvė

Tai viena tinkamiausių vietų, kuriose galima naudoti raudoną spalvą. Visų pirma tai vieta, kur mes naudojame energiją – valgome. Tai reškia, kad papildomai „įkrovai” mus reikalinga aukštas emocinis ir budrumo užtaisas.

Be abejonės, virtuvėje būtinas apetitas, tad psichologai netgi rekomenduoja stalą uždengti raudoną ar bent radonų elementų turinčią staltiesę. Antra – dauguma moterų ruošdamos valgį virtuvėje praleidžia nemažai laiko, tad raudona spalva labiausiai tinka nuotaikai ir fiziniam tonusui pakelti.

Visgi nereikia užmiršti ir apie neigiamas raudonos spalvos savybes, tad patariama ją naudoti dozėmis. Pavyzdžiui, naudoti raudonas plyteles ar pavienius raudonos spalvos baldus.

Svetainė

Svetainėje patariama naudoti ne ryškiai raudoną, o jos atspalvius, kurie yra švelnesni ir sukuria jaukią, šeimynišką atmosferą.

Tokie tonai gali pabrėžti namuose vyraujančią atmosferą, nes būtent svetainė laikoma vizitine būsto kortele – čia daugiausia laiko praleidžia svečiai.

Vaikų kambarys

Raudona – viena mėgstamiausių mažų vaikų spalvų, nes ji tokia ryški, „linksma” ir viliojanti. Vaikus tik ir traukia prie jos. Taigi, jei norite į ką nors atkreipti vaiko dėmesį, sudominti, pasistenkite, kad tas daiktas būtų raudonos spalvos.

Raudona spalva ypač naudinga apatiškų ir neaktyvių vaikų kambariuose. Tyrimai parodė, kad tokiuose kambariuose leidžiantys laiką vaikai tampa aktyvesni, komunikabilesni, jiems padidėja apetitas ir pagerėja nuotaika. Raudonos ir geltonos spalvų deriniai pastūmėja vaiką pažinti naujas sferas, sustiprina potraukį mokytis.

Miegamasis

Tai, aišku, ne pati tinkamiausia vieta raudonai spalvai, nes čia norisi atsipalaiduoti, pailsėti ir kuo greičiau užmigti.

Visgi yra vienas įdomus niuansas. Raudona spalva simbolizuoja seksualumą. Ji sujaudina, žadina aistrą. Šią mažą gudrybę galima išnaudoti miegamajame naudojant raudonus aksesuarus (pagalvėles, patalynę, lempas, paveikslus) arba pavienius dekoro elementus (užuolaidas, tapetus).

Puikiai miegamajame atrodo raudonos ir violetinės, bei raudonos ir rusvos spalvos deriniai.

Vonia

Norite ryte greičiau atsikratyti mieguistumo ir tapti žvaliu? Tokiu atveju raudona spalva jūsų vonioje yra būtent tai, ko jums reikia. Ši spalva padeda suaktyvinti visas vidines organizmo sistemas, suteikia žvalumo ir energijos.

Tačiau jei jums vonia visų pirma yra kambarys, kuriame dažniausiai atsipalaiduojate prieš einant miegoti, raudonos spalvos geriau atsisakyti.

Kabinetas

Tai vieta, kur žmogus dirba, derasi, priima svarbius sprendimus. Čia turi būti tonizuojančios spalvos. Raudoną spalvą šioje patalpoje verta naudoti jei norite būti dinamiškas, budrus ir energingas darbo metu.

Jei norite pabrėžti savo pranašumą, tai, jog esate lyderis, raudoną spalvą naudokite aplink savo asmeninę darbo vietos erdvę. Jei kabinete dažnai deratės, raudona gali stimuliuoti žmones, pastūmėti priimti juos sprendimus ir imtis veiklos, pasiekti rezultatą. Visgi ir šioje erdvėje su raudona spalva nereikia persistengti, nes ji gali pradėti erzinti

Respektabilumą pabrėžia raudonos, auksinės ir baltos spalvos deriniai.

Įdomybės

Raudona spalva sustiprina įvairius žmogaus pojūčius. Pavyzdžiui, ji veikia už klausą atsakingą smegenų centrą, ir sudaro efektą lyg aplinkiniai garsai yra kur kas garsesni. Dėl to raudona spalva labai tinka vakarėliams ir šventėms, kambariams su namų kino sistemomis.

Raudoni daiktai visad atrodo esantys kur kas arčiau, tad raudona spalva optiškai erdvę sumažina maždaug trečdaliu. Dėl to pernelyg didelės raudonos spalvos koncentracijos reikėtų vengti mažose patalpose. Tačiau raudona ypač tinka tais atvejais, kai norima optiškai sumažinti kokį nors daiktą.

Produktai ir gėrimai šalia raudonos spalvos atrodo skanesni, skleidžiantys stipresni aromatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.