Turtas areštuotas, bet įmonės įrengimai tebeardomi

Alytaus tekstilės” dar likusį turtą areštavo teismas, bet jis kol kas nenagrinėja įmonės bankroto bylos – teisėjai atostogauja. Tad žlugusioje įmonėje mažiausiai mėnesį turto likučiai gali būti tampomi į kairę ir į dešinę.

Jei Vyriausybė nesiims priemonių, kad bankrutuojančios „Alytaus tekstilės” darbuotojams būtų išmokėta bent dalis priklausančių atlyginimų ir kitų išmokų, tekstilininkai grasina kreiptis į Europos Sąjungos parlamentą dėl žmogaus teisių pažeidimo. Įmonėje dirbusiems 1152 žmonėms „Alytaus tekstilė” skolinga apie 1,396 mln. litų.

Tuo metu žlugusioje Alytaus įmonėje prie likusio turto ir toliau šeimininkauja gegužės mėnesį jos akcijų įsigiję savininkai, o skolų neatgaunantiems darbininkams nieko nekliūva.

Turtą areštavo smulkus kreditorius

Praėjusios savaitės pabaigoje bendrovės generalinė direktorė Algida Žūkevičienė gavo Kauno apygardos nutartį, informuojančią, jog nuo liepos 31-osios areštuojamas visas bendrovės turtas ir sustabdoma bet kokia veikla.

Nutartis priimta remiantis vieno iš kreditorių, kuriam bendrovė skolinga 2400 litų, prašymu inicijuoti bendrovės bankrotą. Šis kreditorius į teismą kreipėsi tą pačią dieną, kai pagrindiniai akcininkai „Marijampolės gelžbetonis” ir A.Žūkevičienė piketuojantiems darbuotojams pranešė apie inicijuojamą bankrotą.

Pareiškimą teismui ši kompanija įteikė keliomis dienomis vėliau.

Tačiau, kaip pranešė BNS, medvilnės perdirbimo įmonės akcininkų inicijuota bendrovės bankroto byla Kauno apygardos teisme nepajudės mažiausiai iki rugpjūčio vidurio. Teisme informavo, kad teisėjas, kuriam paskirta byla, atostogauja iki rugpjūčio 13 dienos, jokių sprendimų dėl „Alytaus tekstilės” bankroto proceso neva nėra priimta.

Elektra – ne tik dokumentams tvarkyti

Kaip žinoma, paskelbus apie inicijuojamą bankrotą įmonei netrukus buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas.

Užvakar po pietų Rytų skirstomieji tinklai administracijos prašymu elektros tiekimą „Alytaus tekstilei” vėl atnaujino. Anot A.Žūkevičienės, elektros energija reikalinga, kad būtų galima sutvarkyti dokumentus.

Atsiradus elektrai bendrovėje dirba keletas administracijos darbuotojų ir apsauga. Joks kitas darbas nevyksta.

Tačiau areštavus visą įmonės turtą darbuotojai nebegalės atsiimti iš jos už pusę kainos vietoje nesumokėtų atlyginimų įsigytos produkcijos. Anksčiau jie to negalėjo padaryti dėl tamsos cechuose ir kitose be elektros likusiose įmonės patalpose, nors daug kas dėl skolų grąžinimo produkcija susitarė dar liepos mėnesį.

Beje, A.Žūkevičienė parašė pareiškimą policijai, kad liepos 18 dieną piketuojantys dėl nesumokėtų atlyginimų darbuotojai keletą valandų ją buvo įkalinę jos pačios kabinete.

Po šio įvykio direktorę pradėjo saugoti saugos tarnybos „Komanda” darbuotojai. „Tokių apsaugos priemonių imtasi akcininkų iniciatyva, susirūpinus ne tik dėl mano, bet ir dėl įmonės dokumentų saugumo”, – teigė A.Žūkevičienė.

Kai darbuotojams buvo pranešta apie inicijuojamą įmonės bankrotą, žmonės, būgštaudami, kad gali būti išgrobstytas likęs turtas, organizavo netgi budėjimus prie įmonės.

„Tačiau verpimo cecho įrengimai ir produkcija iš bendrovės buvo vežami ir šią savaitę. Direktorė mums paaiškino, kad išvežama tik tai, kas buvo parduota anksčiau ir pirkėjai dar nebuvo išsivežę”, – teigė Alytaus tekstilininkų profsąjungos lyderis Algimantas Bujanauskas.

Antstoliai – per brangu

Kai bendrovę gegužės mėnesį per Vertybinių popierių biržą nusipirko privatūs asmenys, joje dirbo beveik 1300 žmonių. Tačiau pamažu sustabdžius veiklą darbuotojų skaičius sumažėjo iki 1100.

„16 žmonių parašė pareiškimus išeiti iš darbo šalių susitarimu, sumokėjus uždirbtus pinigus ir kompensaciją. Dalis jų atgavo pinigus, dalis persigalvojo ir atsiėmė pareiškimus, dar kita dalis pinigų negavo”, – LŽ teigė A.Žūkevičienė.

Keli šimtai žmonių kreipėsi į teismą dėl nesumokėtų atlyginimų. Jų ieškiniai patenkinti, teliko kreiptis į antstolius, tačiau šių paslaugos kainuoja brangiai. Tad norintys atgauti nesumokėtas algas bedarbiais tapę alytiškiai neturėdami pinigų delsia žengti į antstolių kontoras.

Didžiausia tekstilininkų dalis laukia prasidedant bankroto procedūros ir ieškosi naujo darbo.

Alytaus miesto savivaldybė renka informaciją, kuriems darbo netekusiems žmonėms labiausiai reikia finansinės pagalbos. Sudaromi trys sąrašai: daugiavaikių šeimų, turinčių tik vieną maitintoją ir kurių abu tėvai dirbo „Alytaus tekstilėje”.

Visos Alytaus įmonės skolos šiuo metu siekia 42 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.