Buvę tremtiniai prašo Vyriausybės gerinti jų būvį

Buvę tremtiniai ir politiniai kaliniai ragina Vyriausybę gerinti jų būvį – didinti pensiją bei sudaryti sąlygas nemokamam sanatoriniam ir reabilitaciniam gydymui.
Laivės kovų dalyviai prašo Vyriausybės padidinti jų valstybinių pensijų bazinį dydį iki 200 litų. Šiuo metu jis siekia 172 litus.

„Jau daugelį metų nukentėjusių asmenų valstybinė pensija yra žymiai mažesnė už socialinio draudimo bazinę pensiją ir nesudaro nei pusės pirminės jos perkamosios galios”, – teigiama buvusių politinių kalinių ir tremtinių penktadienį išplatintame pranešime.

Anot jo, dauguma buvusių politinių kalinių ir tremtinių jau peržengė 70 metų amžiaus ribą, juos kamuoja specifinės, dėl nepakeliamų klimato, darbo ir buities Sibire sąlygų ir sužalojimų įgytos ligos, todėl Vyriausybė turėtų sudaryti sąlygas ligotų buvusių politinių kalinių ir tremtinių nemokamam sanatoriniam ir reabilitaciniam gydymui.

Taip pat prašoma 80 procentų kompensuoti visų vaistų ir medicininių protezų bei transporto bilietų kainą.

Ariogaloje šeštadienį į kasmetinį sąskrydį „Su Lietuva širdy” susirinksiantys Lietuvos partizanai, buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai bei laisvės kovų dalyviai ketina priimti rezoliuciją, raginančią Vyriausybę atkreipti dėmesį į juos slegiančias problemas.

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai taip pat siūlo su Rusijos valdžia derėtis ne tik dėl bendro okupacijos žalos atlyginimo, bet ir reikalauti kompensacijų už sužalotą nuo okupacijų nukentėjusių žmonių sveikatą.

„Nepaisydama daugkartinių raginimų Lietuvos vyriausybė neinicijuoja derybų su Rusija dėl pensijų mokėjimo už darbą tremties ir įkalinimo metais buvusios SSRS, o dabar – Rusijos, įmonėse. Nereikalauja kompensacijų už buvusių politinių kalinių ir tremtinių tose įmonėse ar kalėjimuose sužalotą sveikatą”, – pasipiktinimo neslepia buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai.

Tokias pat derybas siūloma inicijuoti ir su Kazachstano vyriausybe, nes daug politinių kalinių ir tremtinių dirbo šios šalies teritorijoje.

2000 metais Seimas priėmė SSRS okupacijos žalos kompensavimo įstatymą, įpareigojantį Lietuvos vyriausybę pradėti derybas su Rusija, kaip SSRS teisių perėmėja, dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo. Lietuva pusę šimtmečio trukusios sovietų okupacijos žalą įvertino 80-čia milijardų litų, tačiau Rusija iki šiol atsisako derėtis dėl jos atlyginimo.

Rusijai ne kartą leidus suprasti, kad jokios derybos su Lietuva šiuo klausimu nebus vykdomos, nė vienai nuo 2000 metų dirbusiai Vyriausybei nepavyko pasiekti jų pradžios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.