Libija su prancūzų kompanijomis pasirašė sutartis dėl ginkluotės

Libija ketvirtadienį pasirašė kontraktus su prancūzų kompanijomis dėl ginkluotės – tai pirmieji tokie susitarimai su Vakarų valstybe nuo 2004 metų, kai buvo panaikintas tarptautinis ginklų embargas, sakė šaltinis Libijoje.

Bendra kontraktų vertė – 296 mln. eurų (1 mlrd. litų), sakė šaltinis. Vienas 168 mln. eurų kontraktas sudarytas dėl prieštankinių raketų „Milan”, o kita, 128 mln. eurų sutartis – dėl komunikacijų sistemų.

Kontraktas dėl komunikacijų sistemos „Tetra” pasirašytas su EADS, kurią bendrai valdo prancūzų ir vokiečių grupės, o sutartis dėl raketų sudaryta su MBDA – EADS filialu.

Trečiadienį prancūzų laikraštis „Le Monde” citavo Libijos lyderio Muammaro Gaddafi (Muamaro Kadafio) sūnų, kuris sakė, kad Prancūzija pagal platesnio masto susitarimą karinėje srityje sutiko parduoti Libijai prieštankines raketas.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) praėjusią savaitę lankydamasis Tripolyje sudarė susitarimą dėl gynybos ir pasirašė memorandumą dėl supratimo susitarimui atominės energetikos srityje. Šis jo vizitas įvyko po to, kai jis padėjo išlaisvinti Libijoje nuteistus bulgarų medikus.

Tačiau trečiadienį N.Sarkozy paneigė, kad medikai buvo paleisti už susitarimą dėl ginkluotės. Atsakydamas į žurnalistų klausimus dėl to, kokius susitarimus pasiūlė Prancūzija, jis atsakė: „Jokių”.

Europos Sąjunga 2004 metų spalį panaikino ginklų embargą Libijai, bet M.Gaddafi sūnus Saif al Islamas (Saif Islamas) sakė, kad tas draudimas iš esmės liko galioti, ir kaltino vokiečius trukdant sudaryti susitarimus.

Libijos tarptautinė izoliacija ėmė eižėti 2003 metais, kai Tripolis sutiko sustabdyti ginklų programą, kurią draudė Jungtinės Tautos, ir sumokėti kompensaciją už JAV lėktuvo susprogdinimą virš Škotijos. Per tą 1988 metų teroro išpuolį žuvo 270 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.