Palangos „Ramybėje“ – keturių pianistų virtuozų „Muzikinės instaliacijos“

Rugpjūčio 4 d., šeštadienį, 21.30 val. Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) koncertuos net keturi pianistai virtuozai – Olegas Molokojedovas ir trio „Dinastija”. Programoje susipins džiazas ir klasika.

Trio „Dinastija” tai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos fortepijono katedros vedėja, profesorė Veronika Vitaitė, jos duktė pianistė, tos pačios katedros docentė Aleksandra Žvirblytė ir vaikaitis M.K.Čiurlionio menų mokyklos penktokas Paulius Andersson. Pianistės koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, jos aktyviai propaguoja lietuvišką muziką, yra daugelio kompozitorių kūrinių pirmosios atlikėjos. Abi išugdė daug mokinių laimėjusių premijas tarptautiniuose konkursuose.

Paulius 2006 m. debiutavo su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu D.Katkaus – atliko W.A.Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestru. Jis yra 4 tarptautinių konkursų laureatas: „Muzika be sienų” (2004 m., II premija , 2005 m., I premija) , N.Rubinšteino Paryžiuje (2006 m., I premija), „Konzerteum” Atėnuose ( 2006 m., II premija). Paulius taip pat yra pelnęs visą eilę apdovanojimų įvairiuose jaunimo džiazo festivaliuose.

Projekto autorius džiazo pianistas, kompozitorius, pedagogas Olegas Molokojedovas sako, jog muzikinės instaliacijos, tai klasikinių ir ritminės muzikos žanrų junginys mentaliniame lygmenyje. Pirmą kartą šis muzikinis projektas buvo atliktas užsienyje – Ukrainos muzikos akademijos scenoje. Įspūdingiausias koncertas įvyko Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje, kuriame dalyvavo projekto autorius, jau minėtas trio „Dinastija”, saksofonistas Vytautas Labutis, Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

Muzikinio instaliavimo rezultatas kartais būna pats neįprasčiausias, egzotiškas ir net ezoteriškas. Sunku įsivaizduoti J.Brahmso Vengrų šokio ir autentiško negrų bliuzo „susiliejimą”. Bet tai vyksta ir suteikia neįprastą malonumą. Keistas, neįprastas, stebinantis – tinkamiausi epitetai muzikinėms instaliacijoms apibūdinti. Pavyzdžiui, J.S.Bacho choralo faktūra „paskiepijama” new cauntry skambėjimu, o W.A.Mozato sonata transformuoja į rag time.

Ritminės muzikos žanrai, tokie kaip jazz, fusion, jazz-rock latin music, vis labiau sudėtingėja, tobulėja, tuo pačiu suartėja su klasikinės muzikos žanrais. Projektas „Muzikinės instaliacijos” – vienas iš šio proceso atspindžių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.