Pirmojo darbo patirtį apkartina realybė

Noras būti nepriklausomiems finansiškai nuo tėvų ir turiningai praleisti atostogas jaunuolius skatina per vasarą įsidarbinti. Tačiau pirmojo darbo patirtį neretai apkartina realybė.

Vasarą mieste pasirodė reklaminiai stendai su skambiu raginimu nesėdėti tėvams ant sprando ir įsidarbinti viename greito maisto restorane, kur jaunuoliams žadėta „draugiška komanda, kylantis atlyginimas ir socialinės garantijos”.

Studentė Sima (merginos pageidavimu vardas pakeistas) nusprendė įsidarbinti, tuo labiau, kad ir iš pažįstamų buvo girdėjusi, jog ten tai padaryti nėra sudėtinga.

Pildydama anketą, kurioje be tradicinių klausimų, teirautasi, kokiomis dienomis pageidautų dirbti, labai apsidžiaugė ir nurodė, kad norėtų laisvų savaitgalių. Džiaugsmas išgaravo darbų grafike pamačius, kad teks plušėti ir savaitgaliais.

„Pirmą kartą atėjusi į darbą, buvau apmokyta, kaip užsirišti prijuostę ir nusiplauti rankas – viskas, toliau darbas vyko prie grilių ir tosterių. Vieną kartą parodė, kaip tai daroma, antrą kartą bandžiau aš. Žinoma, nesėkmingai, – pasakojo mergina. – Instruktorė bandė sakyti, kad man dar nebuvo apmokymų salėje, bet išgirdo atsakymą: „Trūksta darbuotojų!”

Negrįžtų nė už ką

Sima sakė pirmąją dieną pietų pertraukos pusvalandžio laukusi taip, kaip prieš pora dienų – išsvajoto darbdavių skambučio.

„Tik nustojo bėgti prakaitas pro brezentines, oro nepraleidžiančias kelnes, o pusvalandis baigėsi. Po darbo skubėjau namo pailsinti kojeles. Ir kartojau mintyse: „Jei iškęsiu bent savaitę, bus puiku”.

Teko man padirbėti ir naktį. Tada vyksta visi valymo darbai: šveičiami griliai, tosteriai, valomi kaminai. Iš šių išbėgę riebalai patenka ant grindų, o gamyba vis tiek vyksta. Per tuos riebalus ir vaikščiodavom. Teko griūti visu ūgiu, kaip ir mano kolegei, kuri išsitiesė ant slidžių riebaluotų plytelių”, – sakė Sima.

Pokalbininkė taip pat minėjo blogą psichologinę aurą, kurią sukurdavo šios įstaigos vadybininkai, į eilinius darbuotojus, neva priskirtus „mirštančiųjų kastai”, žiūrinčius iš viršaus: „Pasiaiškinimus tekdavo rašyti dėl smulkmenų. Nė sekundės neleisdavo atsipūsti, nesvarbu, kad viskas buvo švaru, o klientų nebūdavo.”

„Manęs niekas nepriverstų ten dirbti dar kartą. Be to – uždarbis vos keli litai už valandą, o nuo jų dar atskaičiuojami mokesčiai”, – teigė mergina.

Uždirbo statybose

16 metų Darius šią vasarą taip pat džiaugėsi gavęs pirmąjį darbą savo gyvenime. Statybose įdarbintas paauglys džiaugėsi, kad vyresnieji kolegos pernelyg jo nevaikė, o, atvirkščiai, siūlė dažniau pailsėti. Tiesa, būdavo dienų, kai tekdavo padirbėti iš peties.

Po tokios darbo dienos vaikinui norėdavosi kuo greičiau griūti į lovą, o per mokslo metus žadėjo labiau susiimti ir geriau mokytis, kad gyvenime netektų valgyti duonos iš statybininko profesijos.

Vaikinas džiaugėsi ir pirmuoju savo uždarbiu, kuris buvo net didesnis nei tikėjosi.

Mokyklose – už „minimumą”

Klaipėdos darbo biržos (KDB) direktoriaus pavaduotojas Virginijus Andriušis teigė, kad kasmet vis daugiau jaunimo ieško darbo vasarą. Šiemet nemažai jaunuolių įdarbinta pagal Viešųjų darbų programą. Švietimo įstaigose jiems teko atlikti pagalbinius remonto darbus.

Jaunuoliams mokamas minimalus atlyginimas, kurio pusę moka Darbo birža, o kitą – Savivaldybė. Pernai ir šiemet pagal šią programą įdarbinta apie 200 moksleivių.

Pavaduotojas teigė, kad nusiskundimų ar drausmės pažeidimų nei iš jaunuolių, nei iš darbdavių pusės neteko girdėti, nors pripažino, kad jaunimui adaptuotis darbo vietoje nėra lengva.

Pinigai nebus mokami veltui

Pasak KDB Jaunimo darbo centro (JDC) konsultantės Rimos Ambrozaitės, darbdaviai dažniausiai lieka patenkinti jaunaisiais sezono darbininkais. Vienintelis nesusipratimas dėl moksleivių įdarbinimo pasitaikė tik kartą, pernai, kai jaunuolis apsivogė.

O nepatenkintų darbu paauglių skundai, anot R. Ambrozaitės, priklauso nuo paties žmogaus.

„Jeigu jaunuolis mano, kad nuėjus pas darbdavį bus taip, kaip ir tėvelių namuose – „noriu dirbu, noriu ne”, – tai labai nusivilia, arba kai pamato ne tai, ko tikėjosi. Tada ir atsiliepimai apie darbdavį būna nepalankūs.

Eidamas dirbti jaunuolis turėtų žinoti, kad pinigai veltui nebus mokami. Ir kuo didesnis atlyginimas, tuo ir atsakomybė didesnė ir darbo daugiau”, – teigia konsultantė.

Pernai buvo apklausti 206 dirbę per vasarą moksleiviai. 61 proc. iš jų nurodė buvę patenkinti darbo sąlygomis, visiškai nepatenkinti – 6 proc. dirbusiųjų.

Į klausimą, ar uždirbo, kiek žadėta, 57 proc. atsakė teigiamai. 33 proc. uždirbo daugiau nei žadėjo darbdavys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.