Meno kiemas virto kūrybinių kovų arena

Šią savaitę uostamiesčio Meno kieme vyksta įnirtingos meno kovos: į 2-osios „Now Art Now Future” grafikos bienalės „Esamasis laikas” atviras visuomenei grafikos dirbtuves „Workshop No.2” iš Vokietijos, Latvijos, Rusijos ir Lietuvos susirinkę grafikai pasidalijo į dvi stovyklas ir rungtyniauja oforto bei lino raižinio grupėse.

Išbando stakles

Bienalė startavo Kauno Ryšių istorijos muziejaus kieme, kur liepos 23-28 dienomis vyko didelio visuomenės susidomėjimo sulaukęs „Workshop No.1”. Liepos 30-ąją bienalė persikraustė į Klaipėdą, kur į „Workshop No.2” susirinko dar 12 dailininkų. Jiems pirmadienį iškilmingai buvo įteiktos grafikų prijuostės ir „antrankiai”, kad nepabėgtų iki šeštadienio, kaip juokavo viena iš „Esamojo laiko” organizatorių grafikė Jūratė Rekevičiūtė.

Iki rytojaus uostamiesčio Meno kiemo dirbtuvėse 10-18 val. galima stebėti, kaip dailininkai kuria bendrus kūrinius, ir Kultūrų komunikacijų centro galerijoje pamatyti jau sukurtus. Ekspozicija keičiama, papildoma kasdien.

Dailininkai savo kūrinius atspaudžia naujomis ir didžiausiomis Lietuvoje grafikos staklėmis. „Jos – labai šiuolaikiškos, suomių pagamintos, išsiskiria didelio formato galimybe – galima atspausti vieno metro ilgio ir 1,8 metro pločio darbus. Kitos tokios šiapus Baltijos yra tik Taline”, – neslėpė pasididžiavimo Meno kiemo dirbtuvių šeimininkas KKKC direktorius Ignas Kazakevičius.

Burtų keliu

„Vorkšopo” dalyviai burtų keliu pasirinko savo darbų koncepciją, kuri apibūdinama vienu – trim žodžiais: „blogai”, „pavydas”, „nėra pinigų”, „trapu”, „nikas”, „gramatikos klaidos”, „neapsimoka”, „alkoholis”, „nekokybiška prekė”, „chaltūra”, „pijaras”, „esamasis laikas” ir kt. Savo tema kiekvienas kuria tik vieną dieną. Po to sukurtą darbą atspaudžia, o grafikos klišę perduoda kolegai, kuris ją papildo savos temos improvizacijomis ir t.t.

Taip „estafetės” principu pamažu artėjama prie tikslo – visų akivaizdoje gimsta bendras lino raižinys ir ofortas, o pavieniai autoriniai darbai, sukurti prieš tai ir eksponuojami galerijoje, liudija kūrybinio proceso etapus ir kiekvieno autoriaus indėlį, siekiant bendro rezultato. Betgi viskas – reliatyvu. Galiausiai gali nutikti ir taip, kad paskutiniai grafikai, kurie šiandien ir rytoj turės užbaigti abu bendrus kūrinius, ims ir, tarkim, iš tiesų įkūnys „esamąjį laiką” – nutrindami viską, kas padaryta iki jų. Netikėtumai intriguoja ir kūrėjus, ir stebėtojus.

Nuspręs publika

„Vorkšope” dalyvauja įvairių kartų grafikos profesionalai – mokytojai ir jų mokiniai. Jų „kovos” – labai įdomios”, – džiaugėsi J.Rekevičiūtė.

Publika gali ne tik stebėti kūrybos procesą, bet ir balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį. Daugiausia balsų surinkęs dailininkas šeštadienį bus apdovanotas bienalės premija.

Rytoj 17 val. – „Workshop No.2” finalinės parodos pristatymas, kurį papildys grafiko Evaldo Mikalauskio ir menotyrininko Igno Kazakevičiaus meno akcija „Homero konservai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.