Dėl nustatytų pažeidimų uždaryta 30 pieno supirkimo punktų

Šiemet pirmąjį pusmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai, patikrinę 1351 pieno supirkimo punktą, už nustatytus pažeidimus 30 jų uždarė ir skyrė daugiau kaip 15 tūkst. litų baudų.

Už nustatytus pieno mėginių falsifikavimo atvejus dešimčiai pieno supirkėjų anuliuotas kvalifikacijos pažymėjimas.

Pasak valstybinės įmonės „Pieno tyrimai” direktoriaus Sauliaus Savickio, pieno gamintojai daugiausia skundžiasi dėl netiksliai nustatytų inhibitorinių medžiagų kiekio, bendro bakterinio užteršimo paklaidų.

Lietuvoje užregistruoti 2364 pieno supirkimo punktai, kuriuos VMVT specialistai patikrina kasmet mažiausiai po kartą.

VMVT pareigūno Egidijaus Simonio teigimu, pieno kokybės ir sudėties arbitražinė komisija per pirmąjį šių metų pusmetį gavo ir ištyrė 11 ūkininkų skundų ir 16 pranešimų iš VĮ „Pieno tyrimai”. Iš šios įmonės buvo gauti 275 pranešimai dėl inhibitorinių medžiagų rezultatų, kuriuos išanalizavus 238 rezultatai buvo anuliuoti. Daugiausia skundų buvo gauta dėl bendrovių „Rokiškio sūris”, „Žemaitijos pienas” „Pieno žvaigždės” pieno supirkimo punktų veiklos.

„Pieno tyrimų” direktorius S. Savickis pateikė duomenis, jog nuo metų pradžios beveik kiekvieną mėnesį buvo netiriama apie 1 proc. visų pateikiamų pieno mėginių. Daugiau nei 4 tūkst. mėginių išsiųsti po kelių parų nuo paėmimo, 2539 mėginiams nebuvo įrašyta paėmimo data, 2390 – data buvo įrašyta keliomis dienomis į priekį, po 1000 ir daugiau mėginių laboratorija netyrė dėl neteisingai užplombuotų konteinerių ir panašiai.

VMVT duomenimis, šalyje yra 52,5 tūkst. pieno ūkių, kuriuose laikoma 303,6 tūkst. karvių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.