„Gazprom” perpus mažina dujų tiekimą įsiskolinusiai Baltarusijai

Rusijos dujų bendrovė „Gazprom” nuo rugpjūčio 3 dienos ketina sumažinti dujų tiekimą Baltarusijai 45 proc., nes Minskas įsiskolinęs šiai monopolininkei.
„Baltarusiai nieko nepasiūlė, nepateikė jokių variantų, kaip padengti įsiskolinimą, kuris šiuo metu siekia 456 mln. JAV dolerių (1,1 mlrd. litų), – agentūrai „Reuters” sakė „Gazprom” vadovo atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas.

„Mes tai traktuojame kaip gruodžio 31 dienos sutarties sąlygų pažeidimą, nes joje yra punktas, kad jiems nesumokėjus mažinsime tiekimą. Mes vadovausimės sutartimi. Nuo rugpjūčio 3 dienos sumažinsime tiekimus maždaug 45 proc., (bet) tranzitas į Europą išliks nepakitęs”, – pridūrė jis.

Pranešime sakoma, kad „Beltransgaz” laikinasis generalinis direktorius Vladimiras Majorovas apie tai informuotas.

Dokumente pabrėžiama, kad nors nuo rugpjūčio 3 dienos 10 val. (9 val. Lietuvos laiku) dujų tiekimas ir sumažės 45 proc., „Beltransgaz” pagal kontraktą privalo užtikrinti nepertraukiamą rusiškų dujų tranzitą per savo šalies teritoriją į trečiąsias šalis.

Susidarius panašiai padėčiai – Rusijai nutraukus dujų tiekimą Baltarusijai 2004 metų žiemą ir naftos – 2007-ųjų pradžioje – Minskas abiem atvejais pasisavino vartotojams Europoje skirtus energijos šaltinius.

Šįkart Rusija informavo užsienio vartotojus apie dujų tiekimo į Baltarusiją apribojimą. „Gazprom” pranešime spaudai sakoma, jog bendrovė imasi visų įmanomų priemonių, kad įvykdytų pirkėjams Europoje duotus įsipareigojimus.

Šaltinis Baltarusijos energetikos ministerijoje sakė „Reuters”, kad „Gazprom” telegrama buvo gauta antradienį.

„Kol kas vyksta kažkokios konsultacijos. Vedamos derybos. Mes nepasirengę kalbėti konkrečiai”, – sakė jis.

Pašnekovas priminė, kad „Gazprom” neseniai vykusiose derybose dėl skolos padengimo pateikė Baltarusijai „savus pasiūlymus ir variantus dėl skolos, į kuriuos mes turėjome atsakyti”.

„Jei „Gazprom” paskelbė mažinanti tiekimus, vadinasi, galima spėti, jog mes savo atsakymo ar juos tenkinančio atsakymo laiku nedavėme”, – pridūrė ministerijos darbuotojas.

Nuo šių metų sausio”Gazprom” pabrangino dujas Baltarusijai iki 100 dolerių (anksčiau 1000 kub. metrų kainavo 46,6 dol.), bet tuo pat metu davė Minskui pusmečio terminą prisitaikyti prie naujų sąlygų, leisdama apmokėti tik 55 proc. dujų vertės.

Tačiau, pasak „Gazprom” atstovo, „dabar padėtis iš principo skiriasi nuo to, kas buvo prieš šešis mėnesius”.

„Jie pinigus iš vartotojų rinko kaip ir anksčiau. Be to, mes sumokėjome 625 mln. dolerių (1,6 mlrd. litų) už „Beltransgaz”. Taigi visi tie jų pasiaiškinimai mums nesuprantami”, – sakė jis.

Baltarusija, turėjusi likviduoti įsiskolinimą iki liepos 23 dienos, prašo „Gazprom” pratęsti terminą ir tuo pat metu veda derybas su Rusijos vyriausybe dėl 1,5 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. litų) kredito, kurį numatoma panaudoti dujoms apmokėti.

Analitikai mano, kad Minskas turi pinigų įsiskolinimui likviduoti, bet neskuba jų pakloti vildamasis gauti subsidijų iš Rusijos biudžeto.

Birželio pradžioje „Gazprom” įsigijo 12,5 proc. „Beltransgaz” akcijų, už kurias sumokėjo 625 mln. dolerių.

Pagal gegužę pasirašytą susitarimą, „Gazprom” per ateinančius trejus metus savo dalį Baltarusijos bendrovėje padidins iki 50 proc., kasmet įsigydama po 12,5 proc. akcijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.