Nida ruošiasi apgulčiai prieš šį savaitgalį prasidedančią Kuršių marių regatą

Nida rengiasi vienam iš didžiausių ir įspūdingiausių vasaros renginių – daugybę žmonių pritraukiančiai Kuršių marių regatai „Hansabanko” taurei laimėti. Jau šį šeštadienį prasidedanti visą savaitę truksianti Regata šiemet jubiliejinė – keturiasdešimtoji, tad tiek buriuotojų, tiek žiūrovų laukiama gerokai daugiau negu bet kada anksčiau. Regatos organizatoriai žada, kad visus atvykusius į šią vėjo ir vandens šventę pasitiks daugybė jau tradiciniais tapusių reginių bei naujų nepamirštamų pramogų. Tuo tarpu Neringos savivaldybė užsimena, kad patys tikriausi Regatos gerbėjai vietas Nidos viešbučiuose rezervavo dar žiemos pabaigoje…
Kuršių marių regata – tai didžiausia ir žinomiausia Lietuvoje organizuojama regata, kurioje susitinka ne tik mūsų, bet ir kaimyninių šalių buriuotojai. Ji vyksta septynias dienas, per kurias buriuotojai, nesvarbu, ar kepina saulė, ar pila lietus, turi įveikti penkis etapus. Bendras visos Regatos distancijos ilgis siekia beveik 260 jūrmylių. Jachtos, kurių įgulas sudarys po 4-5 narius, varžysis aštuoniose klasėse. Tradiciškai šios didžiausios Regatos dalyviai apdovanojami pagal kiekvieno etapo rezultatus, o bendrojoje įskaitoje išaiškinami du absoliutūs nugalėtojai – pagal realiai sugaištą laiką ir pagal perskaičiuotą laiką, atsižvelgiant į jachtų klases. Jie bus apdovanoti jau trečius metus Kuršių marių regatą remiančio banko „Hansabankas” įsteigtomis taurėmis.

Planuojama, kad šiemet regatoje dalyvaus rekordinis jachtų skaičius: prieš kelerius metus dalyvių skaičius nesiekė trisdešimties, pernai jų buvo 38, o šiemet tikimasi sulaukti dar daugiau. 40-oji Kuršių marių regata prasidės buriuotojams savo jachtose pritvirtinus Mėlynąsias vėliavas. Jos bus įteiktos visiems Regatos dalyviams, pasirašiusiems Aplinkosauginio elgesio kodeksą ir išreiškusiems savo susirūpinimą aplinka, kurioje plaukioja ir varžosi, – tai šios Regatos leitmotyvas.

40-oji Kuršių marių regata puošiasi ir ypatinga naujove – Lietuvos buriuotojų sąjunga kartu su Neringos savivaldybe ruošiasi visą Nidą apimsiančiai „Vėjo fiestai”. Tai unikalus reginys, kurio metu sportininkai stengsis pažaboti vėją ir vandenį. Nidos svečiai „Vėjo fiestos” parodomųjų programų metu priklausomai nuo oro sąlygų mėgausis jėgos aitvarų, katamaranų, burlenčių sporto entuziastų pasirodymais. Taip pat juos džiugins oro balionų fiesta (o pučiant palankiam vėjui netgi jų skrydis per marias), parašiutininkai ir kiti įspūdingi reginiai. Pirmąkart Regatos istorijoje vyksiančiose „Vėjo trikovės” varžybose prieš vėją jėgas suvienys, tačiau tarpusavyje susigrums jėgos aitvaras, katamaranas ir burlentė – tokį reginį galima pamatyti tikrai labai retai.

Pirmoji Kuršių marių regata, vadinta „Aplink Kuršių marias”, įvyko 1954 m. rugpjūčio 29 – rugsėjo 4 dienomis. Nuo to laiko ji tapo didele švente ne tik buriuotojų bendruomenei, bet ir Nidos gyventojams bei svečiams. Regatos metu ant vandens pasigalynėti su vėju kviečiami ne tik profesionalūs buriuotojai –rengiamos ir tradicinės didelio dėmesio bei dalyvių skaičiaus sulaukiančios Publikos bei Žurnalistų regatos, vyksta kapitonų varžybos vaikiškomis „Optimist” jachtomis. Ir šiemet bus surengtos „Match Race” varžybos, kuriose susikaus stipriausios Lietuvos jachtų įgulos.

Siekiant išsaugoti buriuotojų tradicijas ir perduoti jas iš kartos į kartą, šiemet Regatos metu daug dėmesio bus skiriama vaikams, užsiimantiems buriavimo sportu: vyks kapitonų ir jų atžalų varžybos „Optimist” jachtomis. Rengiamasi ir jaunosios kartos buriuotojų „Optimist” buriavimo asociacijos taurės varžyboms, kuriose dalyvaus į stovyklą susirinkę vaikai iš Neringos bei Krynica Morska (Lenkija). Stovykla organizuojama įgyvendinant INTERREG III Kaimynystės programos projektą „Bendradarbiavimo abipus sienos palaikymas, stiprinimas ir rėmimas plėtojant jachtų turizmą”.

Kuršių marių regata atidaroma ir uždaroma įspūdingomis šventėmis, o kiekvieną Regatos vakarą organizuojamos Regatos etapų nugalėtojų apdovanojimo ceremonijos, vieši koncertai bei tos Regatos dienos filmuotos medžiagos – dienoraščio – peržiūros. Artėjančios Regatos metu vyks populiarių muzikos grupių INCULTO, 69 danguje, SKAMP, Deivio su grupe bei Keistuolių koncertai.

Informacija apie 40-ąją Kuršių marių regatą „Hansabanko” taurei laimėti – interneto svetainėje www.lbs.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.