Aktualios užsienio rinkų naujienos

Situacija JAV nekilnojamo turto bei ipotekos kreditų rinkose kirto per biržas ne tik JAV, bet ir Europoje. Totalus akcijų pigimas – taip pasibaigė praeita savaitė mūsų regiono biržose.

Investuotojai traukėsi iš besivystančių rinkų, masiškai krito akcijų kursai, be abejo tai atsiliepė ir nacionalinėms valiutoms – labiausiai nusilpo lenkiškas zlotas, čekiška krona ir vengrų forintas. O skaudžiausiai nukentėjo Rusijos, Čekijos ir Rumunijos biržos, kur indeksai nukrito apie 5 proc. Truputį geriau išsilaikė Vengrijos ir Turkijos biržos, čia indeksai nukrito apie 2,5 proc.

Gera žinia investuojantiems Čekijos biržoje turėtų būti nebet tai, kad šalies Finansų ministerija prognozuoja didesnį nei buvo tikėtasi šalies ekonomikos augimą. Manoma, kad šiemet Čekijos ekonomika augs 5,8 proc. vietoje lauktų 5,3 proc. Iš kitos pusės akcijų rinkai neigiamai atsilieps bazinės palūkanų normos kilimas. Pigių kreditų rojus Čekijoje tikriausiai eina į pabaigą – ketvirtadienį centrinis bankas pakėlė bazinę palūkanų normą iki 3 proc., o analitikai prognozuoja, kad iki 2008 metų pabaigos palūkanų norma bus didinama mažiausiai 5 kartus.

„Medžiai negali augti ligi pat dangaus” – taip filosofiškai savaitę baigė Rusijos makleriai, komentuodami įvykius Rusijos biržoje. Nuo antradienio indeksas RTS nukrito 5 proc. Negana to, kad Maskvos biržą neigiamai veikė situacija pasaulio akcijų rinkose, dar vienas smūgis jai buvo iš žaliavų biržų, su kuriomis ji stipriai koreliuoja – visą savaitę krito metalų kainos.

Šveicarijos banko „UBS” analitikų teigimu, iki metų pabaigos Rusijos biržos indeksas turėtų kilti dar apie 20 proc. Ši prognozė gana reali tuo atveju, jei situacija pasaulio rinkose sunormalės. Kaip turinčias didžiausią augimo potencialą analitikai įvardijo bendroves „Sberbank”, „RAO JES”, metalo gamintojus ir Rusijos mobilaus ryšio operatorius.

Varšuvos biržoje per praeitą savaitę nukrito 200 akcijų kursai. Indeksą WIG20 labiausiai žemyn tempė „Telekomunikacja Polska” ir banko „PKO BP” akcijos. Vis dar krenta vidutinių ir mažųjų bendrovių, įeinančių į indeksus mWIG ir sWIG kursai. Abu indeksai nuvažiavo žemyn jau po 12 proc. ir nesimato, kad situacija gerėtų. Vidutiniškai per metus bendrovių, įeinančių į abu šiuos indeksus, akcijų kainos pakilo apie 100 – 150 proc.

Šią savaitę akcijų kursus biržose į viršų timptels investiciniai fondai, taip vadinamas „windows dressing” efektas – baigiasi mėnuo ir jiems aktualu ataskaitose parodyti klientams geresnius investavimo rezultatus. Be to, dar viena teigiama žinia atėjo iš žaliavų biržų, kur žaliavų kainos stabilizavosi. Tačiau reikia turėti omenyje, kad bet kuriuo momentu gali vėl iš JAV kreditų rinkos ateiti kokia nors nepageidaujama žinia ir indeksai vėl drastiškai pavažiuos žemyn.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.