Į kainų pasiutpolkę įsitraukė ir mėsa

Praėjusią savaitę parduotuvėse gana akivaizdžiai pabrango mėsos produktai. Įkandin prekybos centrų patiekalų kainas padidino ir kai kurie uostamiesčio barai bei kavinės.

Prekybininkai tikina mėsos produktų kainų kilimą savo sąskaitą „prilaikę” jau keletą mėnesių, ir daugiau taip tęstis esą nebegalėjo. Gamintojai savo ruožtu teigia, jog produkcija brangsta dėl augančių žaliavos kainų.

Prognozuojama, kad tik su mėsos pakaitalais gaminamos produkcijos kainos gali išlikti stabilios, o aukščiausios rūšies gaminiai esą brangs ir toliau.

Pabrango dešimtadaliu

Praėjusią savaitę mėsos gaminių kainos parduotuvėse šoktelėjo apie 10 procentų. Pasak prekybos centrus „Iki” ir „Norfa” valdančių bendrovių atstovų, kainos padidintos dėl gamintojų veiksmų.

„Tiekėjai savo produkciją pabrangino dar birželį. Kol buvo įmanoma, tol ji buvo nebranginama”, – sakė UAB „Norfos mažmena” atstovas viešiesiems ryšiams Darius Ryliškis.

„Iki” atstovas spaudai Tomas Vaišvila tikino, kad gamintojai mėsos produkcijos kainas nuolat didino dar nuo balandžio.

„Per šį laikotarpį visos mėsos produkcijos, išskyrus paukštieną, kainos išaugo apie 14 procentų, o atskiros pozicijos – daugiau nei 20 procentų. „Iki” savo ruožtu kainas perpus mažiau nei gamintojai – apie 7 procentais – padidino tik praėjusią savaitę”, – sakė T. Vaišvila.

Tokiais prekybininkų teiginiais suabejojo AB „Krekenavos agrofirmos” atstovas. Anot jo, prekybos centrai niekada nemažina savo pelnų ir tiekėjams pabranginus produkciją, jos kainos automatiškai padidėja parduotuvių lentynose.

Brangs nuolat

Tiek pokalbininkas iš „Krekenavos agrofirmos”, tiek ir mėsos perdirbimo įmonės „Samsonas” komercijos direktorius Rimas Frizinskas pripažįsta, kad kai kurie mėsos produktai pastaruoju metu buvo branginami nuolat.

„5-6 procentais pabrango apie trečdalis mūsų gaminamų šalto rūkymo dešrų ir kitų šalto rūkymo produktų. Pabrangimas priklauso nuo gaminių populiarumo, jų sudėties ir kitų niuansų”, – aiškino „Krekenavos agrofirmos” atstovas.

Kada brangsta šalto rūkymo aukščiausios rūšies mėsos gaminiai, paliudijo ir „Samsono” komercijos direktorius. Abu pokalbininkai nurodo esminę šio reiškinio priežastį – brangsta žaliava.

„Kiaulienos kainos Lietuvoje pastaruoju metu labai reaguoja į situaciją Lenkijos rinkoje. Anksčiau kainos dar skirdavosi apie 20 procentų, o dabar yra beveik susilyginusios. Pabrangsta mėsa pas lenkus, analogiškai pabrangsta ir pas mus. Anksčiau priklausomai nuo kategorijos už kilogramą kiaulienos skerdenos mokėdamome apie 4,5 lito, dabar – apie 5,2 lito”, – aiškino „Krekenavos agrofirmos” atstovas.

Anot „Samsono” komercijos direktoriaus, dėl pabrangusios žaliavos bendrovės pelno marža buvo nukritusi net 60 proc. Pasak jo, palankesnėje situacijoje yra tik pigesnės produkcijos gamintojai, nes naudojant mėsos pakaitalus galima lengvai laviruoti. Juolab kad neseniai atpigo soja, kai kurie kiti komponentai.

„Aukščiausios rūšies produkcija neišvengiamai brangs ir ateityje. Šios rūšies dešra, dabar kainuojanti 11-14 litų už kilogramą, turėt kainuoti 18-20 litų, o šalto rūkimo dešra, kainuojanti 25-38 litus už kilogramą, turėtų kainuoti 45-50. Tačiau didelių kainų šuolių nebus, viskas vyks palaipsniui”, – sakė R. Frizinskas.

„Pažiūrėkite, kokia pastaruoju metu infliacija Lietuvoje ir kokia ji dar prognozuojama. Jei nebrangintume produkcijos, negalėtume didinti algų ir neišlaikytume dirbančiųjų”, – paklaustas apie ateities perspektyvas sakė „Krekenavos agrofirmos” atstovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.