Medininkuose žuvusiems pareigūnams atminti – simbolinis budėjimas tragedijos vietoje

Medininkų tragedijos 16-osios metinės bus paminėtos šv.Mišiomis bei simboliniu naktiniu budėjimu tragedijos vietoje.
Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), žuvusiųjų pareigūnų artimieji, VR ministras Raimondas Šukys, Policijos, Valstybės sienos apsaugos, Muitinės departamentų pareigūnai, bažnyčios, visuomenės atstovai ankstyvą antradienio rytą budės tame pačiame vagonėlyje Medininkuose, kaip tai vyko 1991 metais.

Skambant gitaros garsams, poezijos posmams, ištraukoms iš Aurelijos Arlauskienės knygos „Vakar buvo rytoj” susirinkusieji prisiminimais grįš į 1991-uosius. Taip pat bus pristatytas kompaktinė plokštelė „Medininkų skausmas eilėse ir dainose”, skirtas Medininkų tragiškiems įvykiams įprasminti.

Vėliau Vilniaus arkikatedroje bazilikoje už Medininkų aukas bus laikomos šv. Mišios, o Antakalnio kapinėse bus pagerbtas čia palaidotų pareigūnų atminimas.

Taip pat antradienį organizuojama ekskursija „Laisvės keliu”. Visiems norintiems Medininkuose bus pristatyta vagonėlio ekspozicija, jie galės aplankyti memorialą. Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir muitinės pareigūnai supažindins su Medininkų pasienio kontrolės punkto veikla, pasirengimu dirbti Šengeno erdvėje.

1991 metų liepos 31-osios rytą iki šiol nestoję prieš teismą žudikai šūviais į pakaušį nužudė muitininkus Antaną Musteikį ir Stanislovą Orlavičių, „Aro” pareigūnus Algimantą Juozaką ir Mindaugą Balavaką, kelių policijos darbuotojus Juozą Janonį ir Algirdą Kazlauską.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Lietuvoje neabejojama, kad Medininkų žudynes surengė Maskvai ištikimi sovietų milicijos ypatingosios paskirties būrio OMON smogikai iš Rygos.

Žudikai iki šiol nėra nubausti, nes slapstosi Rusijoje, o Maskva ignoruoja Lietuvos prašymus juos išduoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.