Naujas studentas – naujas klientas

Šalies bankai jau dairosi naujų klientų tarp jaunuolių, neseniai įstojusių į aukštąsias mokyklas. Bankai žada padėti ne tik taupyti, bet ir išleisti akademinio jaunimo pinigus.

„Snoro” LŽ pateiktais duomenimis, apie 18 tūkst. šio banko klientų yra studentai. Daugiausia jų savo pinigus perveda į „Maestro” debetinę kortelę, kurią bankas studentams siūlo nemokamai, be metinio aptarnavimo mokesčio. Jos turėtojai visuose „Snoro” bankomatuose gali nemokamai išsigryninti iki 500 litų per mėnesį.

„Snoro” Mažmeninės bankininkystės departamento Pardavimų skyriaus viršininkė Audronė Račinskaitė LŽ sakė, kad studentai labai vertina kortelę „Žalgiris MasterCard”, nes pateikę ją bilietus ir abonementus į komandines „Žalgirio” varžybas gali įsigyti pigiau – taikoma nuolaida.

„Studentams ši kortelė patraukli ir dėl to, kad ji yra aukštesnio statuso – tai kreditinė kortelė, kuria galima mokėti internete, rezervuoti lėktuvo, kelionės bilietus, viešbučio kambarius ir kt. Nedirbantiems studentams kortelė išduodama be kredito limito, o dirbantiems gali būti suteiktas ir kredito limitas”, – minėjo A.Račinskaitė.

Studentai, greitai perimantys naujoves, aktyviai naudojasi mokėjimo kortelėmis, nes jos suteikia daugiau galimybių. „Pavyzdžiui, užsisakius kortelę ir pasirinkus paslaugą „GSM Bankas”, galima matyti kortelėje esantį pinigų likutį bei atliktų operacijų sąrašą savo mobiliajame telefone.

Be to, SMS žinutėmis gaunami pranešimai, kai į kortelės sąskaitą būna pervedami pinigai. Užsisakius nemokamą paslaugą „Bankas internetu+” galima bet kuriuo laiku ir bet kurioje vietoje, kur yra kompiuteris ir internetas, peržiūrėti savo kortelės sąskaitos likutį, operacijų sąrašus ir atlikti pinigų pervedimo bei kitas operacijas”, – pasakojo banko atstovė.

Kai kurios operacijos nekainuos

„Sampo” banko Produktų valdymo departamento direktorius Darius Jasinskis minėjo, kad šiame banke sąskaitas atidarę studijuojantys jaunuoliai už kai kurias bankines operacijas nemokės nė cento. Pavyzdžiui, jie sutaupys nemokamai pervesdami litus į kito „Sampo” banko kliento sąskaitą. Studentams taip pat nereikės mokėti už litų įskaitymą į savo sąskaitą iš kitų Lietuvos bankų.

Studijuojantis jaunimas „Sampo” banke galės už dyką gauti ir debetinę mokėjimo kortelę, nemokėti metinio sąskaitos tvarkymo mokesčio, nemokamai išsigryninti pinigų bendruose „Sampo” ir „Nordea” bankomatuose, o 2 kartus per mėnesį – ir „DnB Nord”, „Hansabanko”, Ūkio banko, Šiaulių banko, SEB Vilniaus banko bankomatuose.

„Sampo” bankas nemokamai siūlo studentams prestižinę kreditinę „MasterCard” ir „Novaturo” kelionių kortelę. Paprastai jos išduodamos tik 21 metų sulaukusiems asmenims, įrodžiusiems gaunamas stabilias pajamas, bet studentams šios sąlygos netaikomos.

Kreditines korteles duoda ne visi

Tačiau ne visi bankai linkę suteikti studentams kreditines korteles. „18-22 metų jaunimo poreikis turėti kreditinę kortelę dar nėra aiškiai išreikštas. Vienintelis aspektas, kodėl vertėtų pagalvoti apie kreditines korteles, yra atsiskaitymas internetu. Šiuo metu turime alternatyvą, kai be kortelės per hansa.net galima atsiskaityti už prekes. Studentai, norėdami gauti pranešimus apie stipendijas ar pasitikrinti sąskaitos likutį, aktyviai naudojasi „Mobiliuoju banku”, – LŽ dėstė „Hansabanko” Klientų departamento direktorius Vitalijus Rancevas.

Kitas dalykas, kodėl kreditinės kortelės neišduodamos studentams, – nepakankamos pajamos. „Šis produktas orientuotas į klientus, turinčius nuolatinį darbą ir gaunančius nuolatines pajamas. 22-23 metų studentai, susiradę nuolatinį darbą, gali nedelsdami kreiptis dėl kreditinės kortelės, tačiau negalima sakyti, kad visi 18 metų sulaukę žmonės jau yra kandidatai kreditinėms kortelėms gauti”, – aiškino pašnekovas.

Studijuojantys „Hansabanko” klientai taip pat gali tikėtis, jog netrukus už panašias bankines operacijas jiems mokėti nebereikės. „Kol kas studentams taikomi tokie patys tarifai kaip ir kitiems klientams”, – sakė V.Rancevas. Jis teigė, kad studentams nemokamai išduodamos tokios mokėjimo kortelės kaip „Maestro” ar „Visa Electron”, o metinis sąskaitos tvarkymo mokestis taip pat nėra taikomas.

Tarp jaunimo paklausi specializuota „Maximos” kortelė. „Ne studijų metu jų per savaitę išduodama 300-400”, – minėjo V.Rancevas.

Kortelių išdavimas didėja

Šią savaitę SEB Vilniaus bankas ir ISIC pristatė studentams bei moksleiviams tarptautinę studento tapatybės ir nuolaidų kortelę SEB ISIC.

Magistrantams ir dirbantiems bakalauro studijų studentams gali būti suteiktas dar ir kredito limitas nuo 500 iki 10 tūkst. litų. SEB Vilniaus banko Mokamųjų kortelių departamento direktorė Audronė Narkauskienė tikino, kad klientams į šią kortelę gali būti pervedami atlyginimai ir stipendijos, negana to, jie gali tikėtis nuolaidų už paslaugas ir prekes tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

SEB ISIC tarptautinės mokamosios kortelės turėtojams taikomos tokios pat sąlygos kaip ir „Maestro” kortelės turėtojams. „Studentams nemokamai išduodame mokamąsias kortelės „Visa Electron”, „Visa Electron/Statoil ekstra”, „Maestro” ir netaikome kortelės pagaminimo bei aptarnavimo mokesčio. Be to, šias korteles turintys studentai gali nemokamai išsigryninti pinigus SEB Vilniaus banko tinklui priklausančiuose bankomatuose, jeigu išgryninama suma neviršija 3500 litų per mėnesį”, – LŽ pasakojo A.Narkauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.