Buvusio Prancūzijos premjero atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl šmeižto

Buvusio Prancūzijos premjero Dominique’o de Villepino (Dominiko de Vilpeno) atžvilgiu penktadienį pradėtas oficialus tyrimas dėl šmeižto kampanijos prieš prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), pranešė teisingumo sistemos pareigūnai.

53 metų D.de Villepiną apklausė du teisėjai, tiriantys vadinamąjį „Clearstream” reikalą, kai N.Sarkozy vardas 2004 metais buvo neteisingai susietas su neteisėta banko sąskaita Liuksemburge.

D.de Villepino atžvilgiu tyrimas pradėtas dėl „bendrininkavimo metant klaidingus kaltinimus”. Nauji įrodymai rodo, kad buvęs premjeras aktyviai skatino klaidingos informacijos apie 52 metų N.Sarkozy nutekėjimą.

D.de Villepinas, kuris buvo apklaustas pernai, neigė, kad yra kaip nors susijęs su šiuo reikalu. N.Sarkozy vardas buvo suklastotame sąraše sąskaitų, esą laikytų Liuksemburge įsikūrusiuose vertybinių popierių įskaitos rūmuose „Clearstream”.

Vadinamasis „Clearstream” reikalas iškilo 2004 metais, kai vienam magistrato teisėjui buvo atsiųsti anoniminiai laiškai, kuriuose rašyta, kad N.Sarkozy ir kiti įtakingi politikai laikė sąskaitas „Clearstream”, siejamuose su prieštaringai vertinamu fregatų pardavimu Taivanui 1991 metais.

Tie įtarimai pasirodė esantys melagingi, ir tyrėjų dėmesys nukrypo į tai, kas kaltas dėl šio skundo, kuriuo tikriausiai buvo siekiama pakenkti N.Sarkozy.

Tuoj pat buvo įtartas nesutaikomas N.Sarkozy priešas D.de Villepinas, nors jis pats tai nuolat neigė.

Įtarimus jo atžvilgiu sustiprino įrodymai, kuriuos neseniai pateikė buvęs žvalgybos pareigūnas Philippe’as Rondot (Filipas Rondo) ir buvęs aerokosmoso grupės EADS vadovas Jeanas-Louis Gergorinas (Žanas Luji Gergorenas), kuris prisipažino, kad buvo tas anonimas.

Penktadienį kairiosios pakraipos dienraštis „Liberation” publikavo tai, ką vadina ištraukomis iš J.-L.Gergorino parodymų teisėjams. Jis esą sakė, kad D.de Villepinas paprašė jo tą sąskaitų sąrašą perduoti magistrato teisėjui Renaud Van Ruymbeke’ui (Reno Van Riuenbekui), tikriausiai Jacqueso Chiraco (Žako Širako) nurodymu.

D.de Villepinas tuo metu buvo užsienio reikalų ministras, o paskui – vidaus reikalų ministras. Jis sakė, kad paprasčiausiai vykdė savo pareigą tikrinti gandus apie kito vyriausybės nario nusižengimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.