NASA tiria diversiją ir nustatė daugkartinio erdvėlaivio starto datą

NASA tiria diversiją, kai buvo sugadintas vienas nedidelės svarbos kompiuteris, kuris turėjo būti nuskraidintas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) daugkartiniu erdvėlaiviu „Endeavour”, turinčiu pakilti rugpjūčio 7 dieną.

Tai ketvirtadienį pranešė pati NASA. Laidams vienoje elektronikos dėžėje padaryta žala yra tyčinė ir akivaizdi, Kennedy (Kenedžio) kosmoso centre Floridoje žurnalistams sakė NASA jaunesnysis skrydžių administratorius Billas Gerstenmaieris (Bilas Gerstenmajeris).

NASA apie šią diversiją pranešė subrangovas, kurio B.Gerstenmaieris nenurodė.

„Apie tai mums buvo pranešta iš karto po to, kai tai įvyko, maždaug prieš pusantros savaitės, – sakė B.Gerstenmaieris. – Ta žala yra labai akivaizdi, ją lengva pastebėti. Mums tai ne paslaptis”.

NASA aptiko nupjautus laidus elektronikos dėžėje, kuri „Endeavour” įgulos kabinoje turėjo būti nugabenta į TKS.

NASA vadovai mano, kad dar yra pakankamai laiko pataisyti tą kompiuterį prieš „Endeavour” startą rugpjūčio 7 dieną. Erdvėlaivis prie TKS, į kurią nugabens krovinį, bus prisijungęs iki 10 dienų, o astronautai tuo metu turi instaliuoti naują konstrukcinį elementą.

Kompiuteris, kuris buvo sugadintas ir kuris skirtas amerikiečių laboratorijai „Destiny”, yra sukurtas rinkti ir perduoti TKS išorinių jutiklių duomenis. Tie jutikliai reaguoja į vibraciją ir spaudimą, pavyzdžiui, mikrometeoroidų atsitrenkimą. Šiuo metu tie duomenys saugomi pačiuose jutikliuose ir jais kol kas negalima pasinaudoti.

„Jei jo laiku nesutaisysime, skrisime be jo, – sakė NASA atstovas Kyle’as Herringas (Kailas Heringas). – Tai ne problema”.

Tas pats gamintojas taip pat gamina matavimo prietaisus erdvėlaivio sparnams ir kitus TKS kompiuterių komponentus, sakė B.Gerstenmaieris. Jokios kitos žalos nepastebėta.

Manoma, kad tai pirmoji NASA aptikta diversija, susijusi su skrydžių įranga, sakė B.Gerstenmaieris ir daugkartinių erdvėlaivių programos vadovas Wayne’as Hale’as (Veinas Heilas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.