Draudimą būtina perregistruoti

Neretai naudoti automobiliai parduodami kartu su draudimo polisu.

Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomasis draudimas galioja ir nusipirkus automobilį. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į keletą aspektų.

„Naujasis transporto priemonės savininkas nedelsdamas, ne vėliau kaip per 15 dienų, privalo raštu pranešti draudikui apie nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimą, taip pat savo duomenis”, – aiškino Draudimo priežiūros komisijos Juridinio skyriaus vedėja Vilija Petronienė.

Pranešus apie nuosavybės teisės į automobilį perėjimą, draudikas turi teisę padidinti arba sumažinti įmoką, atsižvelgdamas į pasikeitusį savininko vairavimo stažą, amžių.

Naujasis savininkas taip pat turi teisę reikalauti sumažinti draudimo įmoką.

„Jei naujasis savininkas per nurodytą terminą nepranešė apie nuosavybės teisės į automobilį perėjimą, draudikas gali vertinti tai kaip pareigos pranešti apie rizikos pasikeitimą nevykdymą”, – sakė V.Petronienė.

Padarius avariją, kai dar nepraėjęs 15 dienų terminas, draudikas sumokės nukentėjusiajam. Bet po to gali reikalauti naująjį savininką padengti avarijos išlaidas, nes draudimo polisas galiojo kitam žmogui.

Naujasis savininkas turi teisę nutraukti draudimo sutartį, apie tai raštu įspėjęs ne mažiau kaip prieš 15 dienų.

Nutraukus draudimo sutartį, grąžinama įmoka už likusį sutarties galiojimo laikotarpį.

Šios nuostatos galioja ir savininkui mirus, kai automobilis pereina kitam žmogui. Paveldėtojas turi apie tai draudikui pranešti per 15 dienų.

Kiek kitaip vertinamas Kasko draudimas.

Draudikas gali numatyti arba ne, kad visos teisės ir pareigos pereina naujam automobilio savininkui.

Jei yra numatytą tokia sąlyga, kad draudimo sutartis pereina naujam savininkui, jis privalo nedelsdamas apie tai pranešti. Draudikas gali nurodyti šią sąlygą įvykdyti ir per parą. Jis tai pat vertina riziką ir gali padidinti ar sumažinti įmoką.

Draudikas gali nustatyti, kad teisės ir pareigos nepereina naujam transporto priemonės savininkui, o jis atsiskaito su draudėju, nutraukusiu draudimo sutartį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.