Dėl potvynių nukentėjusiems britams lieka problemų dėl geriamojo vandens

Didžiojoje Britanijoje nesiliaujant potvyniams, kurie paveikė šimtus tūkstančių žmonių, vandens tiekimas ketvirtadienį atnaujinamas 10-čiai tūkst. namų Glosteršyre, bet gyventojai buvo perspėti, kad jį nesaugu gerti.

Manoma, kad Severno ir Temzės potvyniai jau pasiekė piką, bet Aplinkos agentūra nurodė, kad šešiuose rajonuose dar galioja perspėjimas dėl didelių potvynių.

Potvyniai dar gali užlieti rajonus netoli Oksfordo, kur jau nukentėjo maždaug 900 namų, bet Aplinkos agentūra sakė, kad didelių problemų tikriausiai nebus, nors ir toliau prognozuojamas lietus.

Glosteršyre pareigūnai dar stengiasi atnaujinti vandens tiekimą 350-čiai tūkst. žmonių. Kai kuriose vietose ima sekti vanduo cisternose, kurios buvo pastatytas maždaug tūkstantyje vietų, ir dažnai būna sunku juos laiku pripildyti.

Trečiadienį lankydamasis Glosteršyre ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) pažadėjo vietos žmonėms, susirūpinusiems dėl geriamojo vandens trūkumo, kad bus atsiųsta daugiau vandenvežių ir geriamojo vandens buteliuose.

Tuo tarpu kai kurie sveikatos apsaugos specialistai perspėjo žmones, ypač vaikus, vengti potvynių vandens, nes jis gali būti užterštas neišvalytomis nuotekomis su pavojingais virusais ir bakterijomis, tokiomis kaip Escherichia coli ir salmonelėmis.

„Blogiausias laikas bus, kai vanduo nuslūgs, – laikraščiui „Daily Mirror” sakė mikrobiologas Kenas Flintas. – Žmonėms reikės imtis griežčiausių higienos priemonių, kad išvengtų ligų”.

Meteorologai ketvirtadienį sakė, kad Anglijoje ir Velse pirmojoje šios vasaros pusėje buvo daugiausiai kritulių per visą meteorologinių stebėjimų istoriją nuo 1766 metų. Liūtys sukėlė didžiausius per 60 metų potvynius.

Gegužės-liepos mėnesiais iškrito 38,7 cm kritulių – dvigubai daugiau nei vidutiniškai. Ankstesnis rekordas buvo užregistruotas 1789 metais, kai per tokį laikotarpį iškrito 34,9 cm kritulių.

Šios vasaros potvyniai namams ir kompanijoms padarė žalos už tris milijardus svarų (15,5 mlrd. litų). Ūkininkai sako, kad liūtys ir potvyniai nuniokojo pasėlius ir pieno ūkius.

Vyriausybė pažadėjo papildomus 10 mln. svarų (51 mln. litų) pagalbą nuo potvynių nukentėjusiems rajonams. Iš pradžių ministras pirmininkas G.Brownas buvo pažadėjęs skirti 14 mln. svarų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.