Lietuviai jau drąsiau įsivaikina vyresnius ar kelis vaikus

Lietuvoje daugėja šeimų, įvaikinančių vyresnio amžiaus ar daugiau nei vieną vaiką, daugiau vaikų įvaikina vienišos moterys.
Tai konstatuoja Vaiko teisių apsaugos tarnyba, lygindama pernai ir šiemet pirmąjį pusmetį Lietuvos piliečių įvaikintų beglobių vaikų skaičius.

Įvaikinimo statistika per metus iš esmės nepasikeitė. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius buvo įvaikinti 42 be tėvų globos likę vaikai, praėjusiais metais – 46.

28 vaikus įvaikino sutuoktinių poros, 10 – vieniši asmenys (moterys), 2 – vienas iš sutuoktinių, kuomet susituokę buvo Lietuvos ir užsienio šalies asmenys. Vieniši vyrai prašymų įvaikinti nepateikė.

Šiais metais buvo buvo įvaikinti 26 išgydomų sveikatos problemų turintys vaikai – tiek pat, kiek ir pernai. 21 įvaikintas vaikas buvo iki trejų metų amžiaus, pernai – 34, 14 vaikų buvo ketverių-šešerių metų, pernai – 9. Taip pat buvo įvaikinti 5 vaikai nuo septynerių iki devynerių metų, 2006 metais – 2.

Daugiau kaip pusę įvaikintų vaikų šeimos iki įvaikinimo globojo. Po 2 vaikus įvaikino 4 sutuoktinių poros, vienišas asmuo ir vienas iš sutuoktinių. Praėjusiais metais šis skaičius buvo perpus mažesnis.

Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos direktorės Odetos Tarvydienės teigimu, Lietuvoje dažniausiai įvaikinti pageidauja 30-40 metų asmenys, turintys aukštesnįjį arba aukštąjį išsilavinimą, uždirbantys 1000-3000 litų per mėnesį.

Pagrindinė įvaikinimo priežastis – negalėjimas susilaukti savo vaikų, tačiau daugėja šeimų, kurios augina biologinius vaikus ir dar įvaikina be tėvų globos likusį mažylį. Vis daugiau būsimųjų įtėvių pageidauja vyresnio nei trejų metų amžiaus vaiko ir nesibaimina dėl to, kad jis ilgesnį laiką gyveno vaikų globos namuose. Kaip ir anksčiau, labiau pageidaujamos įvaikinti yra mergaitės.

Praėjusiais metais Lietuvos piliečiai įvaikino 106 beglobius vaikus, užsieniečiai – 125.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.