Vidutinės klasės butų stoka atėmė galimybę rinktis

„Teko sudalyvauti ir konkurse, kurį paskelbė kambarį bendrabutyje Rumpiškės gatvėje išnuomojantys šeimininkai – tiek daug buvo norinčių. Aš net nepraėjau atrankos, kad su jais pasimatyčiau”, – vieną epizodą iš porą mėnesių trunkančios buto paieškos prisimena uostamiestyje dirbanti mažeikiškė Loreta.

Nekilnojamojo turto agentūrų atstovai atkreipia dėmesį, kad šiltuoju metų laiku ilgalaikiams nuomininkams koją kiša suplūstantys vasarotojai – suaktyvėja nuoma paromis.

Vis dėlto situacija esanti įtempta ištisus metus, nes nuomai skirtų butų, ypač vidutinės klasės, pasiūla gerokai mažesnė už paklausą, o kainos kyla iki dar neregėtų aukštumų. Anksčiau už daugiau nei tūkstantį litų būdavo išnuomojami butai senamiestyje, o dabar tokios kainos – jau ir miegamuosiuose rajonuose.

Ir tarnas, ir draugas

„Negaliu daug mokėti, tai ir yra pagrindinė problema. Už 500 litų nelabai ką ir rasi”, – atsidūsta Loreta, norėjusi rasti būstą už 300-400 litų.

Ją stebina ne tik didelės nuomos kainos, bet ir kai kurių šeimininkų keliamos sąlygos. Trijų kambarių bute Debreceno gatvėje gyvenanti garbaus amžiaus moteris, vieną kambarį jau išnuomojusi studentui, iš Loretos paprašė 300 litų per mėnesį ir dalintis mokesčius už komunalines paslaugas. Tačiau tai ne viskas – moteris turėsianti palaikyti namie idealią švarą ir šeimininkės siųsta vaikščioti į parduotuvę.

„Kitas variantas – atėjau apžiūrėti dviejų kambarių bute Jurginų gatvėje išnuomojamo kambario už 250 litų. Vos atėjau, šeimininkė pasodino kavos gerti, išpasakojo savo gyvenimą ir pradėjo planuoti, kaip mes kartu kepsim šašlykus. Apsidžiaugė, kad turiu mašiną, sako, kad galėsim važiuoti grybauti… Žodžiu, būsi priverstinė draugė, jokio asmeninio gyvenimo – suorganizuos visą laisvalaikį”, – dar vieną paieškos istoriją prisiminė Loreta.

Tik padedant pažįstamiems butą už „įkandamą” kainą rasti pavyko klaipėdiečiui Pauliui – Sportininkų gatvėje už 500 litų. Būsto Paulius dairėsi jau nuo pavasario, kai šeimininkė nusprendė parduoti jam iki tol nuomotą butą.

Brangsta butai – didėja nuoma

„Situacija todėl tokia, kad vasarą geriau nuomoti ne ilgam, o paromis poilsiautojams. Tokia padėtis būna kasmet”, – sakė nekilnojamojo turto agentūros „Purijona” sekretorė Virginija Petrauskienė.

Bėda ta, anot jos, kad ilgalaikiai nuomininkai paprastai gali mokėti daugiausiai 450-500 litų per mėnesį už vieno kambario buto nuomą. Tačiau kylant nekilnojamojo turto kainoms pakilo ir nuomos kainos.

„Purijonos” duomenimis, vieno kambario butai uostamiestyje kainuoja 600-900 litų, dviejų – nuo 700-800 litų, didžioji dalis – per tūkstantį. Anksčiau tiek tekdavo pakloti už senamiestyje esančio buto nuomą, o dabar prašoma ir už esančiuosius miegamuosiuose rajonuose.

Brangesnieji butai yra suremontuoti, su buities technika. Tačiau jų šeimininkai, anot V. Petrauskienės, nelabai nori įsileisti jaunas šeimas su vaikais, o butų dažniausiai ir ieško jaunos šeimos.

„Brangesni butai stovi, bet neilgai – mėnesį, du”, – sakė V. Petrauskienė.

Galimybės rinktis nėra

Nekilnojamojo turto agentūros „Aidila” direktorius Algimantas Bružas taip pat pastebi tendenciją, kad butus, ypač vasarą, siekiama išnuomoti paromis. Ilgalaikei nuomai skirtų butų labai sumažėja dėl vasaros švenčių, kurių metu į uostamiestį suplūsta daug žmonių, dėl gana didelių viešbučių kainų. Vasaros sezono metu parai išsinuomoti butą kainuotų maždaug dukart brangiau nei žiemą. Kainos prasideda nuo 50-100 litų parai atsižvelgiant į buto būklę, įrangą ir vietą.

Anot A. Bružo, susidurti su atveju, kai nuolatiniai gyventojai atėjus vasarai išmetami panorus susižerti daugiau pelno nuomojant paromis, tiesiogiai neteko, tačiau manoma, kad taip būti gali.

„Per mėnesį ilgam išnuomojus butą galima gauti 700-800 litų, o paromis – ir 3 tūkstančius. Bet tai yra papildomas rūpestis ir darbas – administruoti, tvarkyti patalpas. Žmonės, kai kurie pensinio amžiaus, prižiūri 1-2 butus ir dirba su trumpalaikiais nuomininkais”, – sakė jis.

Ilgam butai dažniausiai nuomojami miegamuosiuose rajonuose, o centre dažniau – paromis.

„Aidilos” duomenimis, ilgalaikei nuomai skirtų butų kainos prasideda nuo 500 litų mėnesiui. Pigieji yra prastesnės būklės, be buities technikos. Vis dėlto nuomininkai griebia bet ką, nes galimybės rinktis nėra.

Nuomos verslas – nebepatrauklus

Nekilnojamojo turto agentūros „Termionas” direktorė Indrė Valionienė neišskirtų to, kad situacija butų nuomos rinkoje pablogėja vasarą – pasiūla nuolat yra neadekvati paklausai.

Anot jos, vasarotojai, norintys gauti butą savaitei, dviem ar net mėnesiui, nepriimami, nes butų savininkai nori ilgalaikių nuomos sutarčių, užstatų už buto įrangą, mokėjimų į priekį.

„Dauguma potencialių nuomininkų pageidauja butų už 500-800 litų. Ženkliai brangiau moka vasarotojai, kurie butus nuomojasi vasaros periodui, bet tikrai neteko girdėti, kad nuomininkai būtų metami lauk su tikslu įleisti „brangesnį”, – sakė I. Valionienė.

Keblesnė situacija, anot jos, susidarė maždaug prieš dvejus metus, kai ėmė keistis patys nuomininkai. Anksčiau butų išsinuomoti ieškojo atvykėliai, vasarotojai, Lietuvos viduje komandiruoti žmonės, o dabar vis dažniau atsiranda tokių, kuriems butas reikalingas tol, kol jie statosi namą ar kotedžą.

„Beveik nėra vidutinės klasės butų pasiūlos, ir būtent dėl šios priežasties jie yra per brangūs. 2-3 kambarių įrengtą butą miegamuosiuose rajonuose galima rasti ne pigiau nei už 800-1200 litų. Užsieniečiai, kurie investuoja į nekilnojamąjį turtą, Klaipėdoje butus perka tik centre arba prestižinėse vietose, gerai juos įrengia ir, natūralu, nuomoja už 1 400-3 000 litų per mėnesį „, – sakė I. Valionienė.

Nupirkę butą ir įrengę jį nuomininkams lietuviai taip pat stengiasi gauti aukščiausią kainą. Ir, anot I. Valionienės, palaikę tuos butus tam tikrą laiką parduoda, nes dėl aukštų butų kainų, priežiūros kaštų, mokesčių ir nuomininkų negalėjimo mokėti tiek, kiek norėtųsi nuomos verslas šiandien tampa neadekvatus investicijoms. Kartais nuoma nebeatperka banko palūkanų.

„Žinoma, yra ir sėkmingesnių pavyzdžių, bet gyvenamųjų patalpų nuomos verslas šiandien nėra labai patrauklus būtent dėl rinkos nesubalansuotumo”, – sakė ji.

Nekilnojamojo turto portalo aruodas.lt duomenimis, Klaipėdoje vasario mėnesį 50 kv. metrų senos statybos buto nuomos pasiūlos kaina buvo apie 1 100 Lt/mėn., naujos – 1 350 Lt/mėn. O dabar už tokio dydžio seno buto nuomą tikimasi gauti 1 350 Lt/mėn., už naujo – apie 1 500 Lt/mėn.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.