Gamtininkai vilniečius kviečia stebėti šikšnosparnius

Lietuvoje sparčiai nyksta šikšnosparniai. Viena pagrindinių priežasčių – mažos žmonių žinios. Retas gyventojas kiek daugiau išmano apie šiuos paslaptingus nakties gyvūnus. Todėl dažnai, net nenorėdami jie naikina jų dienojimo vietas, žiemavietes, pražudo juos pačius.

Aplinkosaugos informacijos centras beveik kasdien sulaukia gyventojų skambučių, teiraujamasi kaip elgtis palėpėje, sienoje ar kitoje vietoje aptikus šikšnosparnius.

Aplinkosaugininkai yra itin susirūpinę sparčiu šikšnosparnių nykimu ir žmonių požiūriu į juos. Todėl norėdami atsakyti į rūpimus klausimus Aplinkosaugos informacijos centro darbuotojai kartu su šikšnosparnių specialistais rengia pažintinę ekskursiją – paskaitą „Šikšnosparniams reikia Tavo pagalbos”.

Visi norintys daugiau sužinoti apie šiuos paslaptingus ir visame pasaulyje nykstančius skrajūnus liepos 26 dieną 21 val. kviečiami rinktis prie Vilniaus Sereikiškių parko vartų.

Akcijos metu šikšnosparnių specialistai papasakos ir dideliame ekrane rodys nuotraukas iš šikšnosparnių gyvenimo. Mokslininkai gyventojams atsakys į visus rūpimus klausimus susijusius šių nykstančių gyvūnų apsauga ir gyvenimu.

Vėliau visi norintys specialaus, šių gyvūnėlių tyrimuose naudojamo, prietaiso pagalba galės išgirsti šikšnosparnių „kalbą”. Profesionalūs tyrinėtojai papasakos kaip šio prietaiso dėka yra nustatomos atskiros šikšnosparnių rūšys.

Lietuvoje šiuo metu užregistruota 15 šikšnosparnių rūšių iš 40 randamų Europoje. Itin sparčiai besikeičianti aplinka – miškų mažėjimas, aplinkos užterštumas, pelkių sausinimas, senų pastatų rekonstrukcija – tai faktoriai lemiantys šikšnosparnių mažėjimą visoje Europoje. Didžiausias Lietuvos šikšnosparnis tesveria apie 40 gramų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Gamtininkai vilniečius kviečia stebėti šikšnosparnius"

  1. lapas

    Vokiečių žurnale”ZIEGELINDUSTRIE”prieš 15m.skaičiau,kad viena firma gamina čerpes su specialiomis angomis,kad šikšnosparniai galėtų atskristi į palėpę. 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.