Čigonių perauklėjimu niekas netiki

Už kvaišalų platinimą po keletą kartų teistos taboro gyventojos vis paleidžiamos į laisvę anksčiau termino. O Seimo Narkomanijos prevencijos komisijos pirmininkė Ramunė Visockytė mūsų teismų atlaidumą kvaišalų pardavėjams lygina su šariato teismais, už tokius nusikaltimus skiriančiais tik mirties bausmes.

Beveik pusantrų metų Vilniaus teisėsaugininkams teko stengtis, kol pagaliau pavyko už grotų pasodinti narkotikus pardavinėjusią čigonę Loretą Ragauskaitę. Pasak sostinės policijos Narkotikų kontrolės skyriaus operatyvininkų vadovo Artūro Bertašiaus, tai buvo nesudėtinga, paprasta byla, tačiau vargo teismuose buvo daug.

Teismų karuselė

Pirmosios instancijos teismas L.Ragauskaitę nuteisė kalėti. Tačiau gavęs jos skundą Vilniaus apygardos teismas bausmę pritrenkiamai sušvelnino: skyrė laivės apribojimą uždrausdamas nuteistajai 2 metus lankytis Vilniaus tabore (ji gyvena kitoje sostinės vietoje, į taborą atvažiuodavo parduoti narkotikų).

Galų gale teisingumą atkūrė Aukščiausiasis Teismas – jo sprendimu L.Ragauskaitė praėjusią savaitę buvo suimta. Ji turės atlikti laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

Tačiau net ir tai, kad teismas narkotikų prekeiviams skiria realias laisvės atėmimo bausmes, dar nereiškia, kad jie ir sėdės už grotų. Vilniaus policija šiomis dienomis vėl gavo pluoštą pranešimų apie ruošiamas paleisti pirma laiko kalines iš Panevėžio pataisos namų (pataisos namų administracija teikia medžiagą teismui, o tas sprendžia, ar patenkinti kalinės prašymą). Tarp moterų, kurias ketinama paleisti rugsėjį, yra ir trys narkotikų prekeivės iš Vilniaus taboro.

„Pasitaisiusios” mamos

Niekada niekur nedirbusi, jokio išsilavinimo ir net asmens dokumentų neturinti 32 metų Larisa Michai už prekybą narkotikais nuteista jau ketvirtą kartą. Šįkart policija ją sučiupo kvaišalus pardavinėjančią kartu su vyru, kuris irgi pasodintas į kalėjimą. Pasak A.Bertašiaus, ši moteris labai gerai ir seniai žinoma policijai.

Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas pernai gegužę jai skyrė 4 metų įkalinimo bausmę. Į laisvę ji turėjo būti paleista 2010 metų gegužę.

Tačiau Panevėžio pataisos namų darbuotojai charakteristikoje parašė, kad L.Michai pataisos namuose mokėsi – lankė pirmą vidurinės mokyklos klasę, baigė aplinkotvarkos programą ir turi nepilnamečių vaikų.

Keturias klases baigusi 39 metų Liubovė Kasparavičiūtė teista tris kartus. Maždaug pusantrų metų yra dirbusi pedagogo padėjėja Romų centre. Pasak kriminalistų, tai viena didesnių taboro prekeivių narkotikais, labai seniai žinoma policijai. Ji buvo sučiupta praėjusių metų pabaigoje. Bausmės laikas skaičiuojamas nuo šių metų vasario.

Pirmosios instancijos teismas jai buvo skyręs 5 metus nelaisvės. Tačiau Vilniaus apygardos teismas bausmę sumažino iki 2 metų ir 3 mėnesių. Tad 3 vaikus turinti (sugyventinis dabar irgi kali) narkotikų prekeivė jau rengiasi į laisvę, nors net sumažinus bausmę iš pataisos namų turėjo išeiti tik 2009-ųjų kovą.

Niekada niekur nedirbusi ir nesimokiusi 27 metų Svetlana Stefanovič nuteista antrą kartą. Policijos žiniomis, ji yra iš čigonų giminės, garsėjančios narkotikų verslu (vieni tiekia žaliavas, kiti gamina, treti parduoda). Ji 2 metų laisvės atėmimo bausmę pradėjo atlikti šiemet balandį (dar beveik 4 mėnesius kalėjo iki teismo). Turi mažametę dukrą, pasak pataisos namų administracijos, dėl nusikaltimo „nuoširdžiai gailisi”.

Laikinai einanti Panevėžio pataisos namų direktoriaus pareigas Nijolė Vaitkutė LŽ vakar pareiškė nežinanti, kiek pataisos namuose kalinama čigonių, kiek yra prekeivių narkotikais ir ar nors kas nors iš jų atliko visą bausmę.

„Visos bėdos teismuose”

Pasak A.Bertašiaus, jei čigonės atliktų nors tas minimalias bausmes, kurias skiria teismai, padėtis tabore ir Vilniuje, be abejonės, pasikeistų. Jos būtų izoliuotos ir nors tuo metu neprekiautų narkotikais. „Visi čigonai žino, jog visiškai nesvarbu, kad teismai už prekybą narkotikais nuteisia keleriems metams – iš tikrųjų po keleto mėnesių grįžtama į laisvę. Čigonai žiūri į realią, o ne popieriuje surašytą bausmę. Jie vertina, ar tai apsimoka, ar ne”, – taboro gyventojų mąstyseną aiškino kriminalistas.

Seimo Narkomanijos prevencijos komisijos pirmininkė R.Visockytė, vakar iš LŽ sužinojusi apie vėl paleidžiamas kvaišalų prekeives, neslėpė dėl to turinti kategorišką nuomonę. „Kol prezidentas, Vyriausybės vadovas ir Seimo pirmininkas nesusidomės teismų darbu, tol niekas Lietuvoje nesikeis. Policininkai, kai jų klausiu, ką reikėtų pakeisti įstatymuose, sako, jog ten viskas gerai, visos bėdos teismuose. Pastarajame Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei mūsų komisijos posėdyje nusprendėme kreiptis į Nacionalinę teismų administraciją, kad jie pateiktų mums statistiką ir nurodytų, kokios narkotikų prekeivių išankstinio paleidimo priežastys, kur įstatymuose teisėjai atranda landų, kad paleidžia tokius nusikaltėlius?” – pasakojo politikė.

Vėl nusikals

Beveik visada anksčiau termino į laisvę paleisdami narkotikais prekiaujančias čigones teismai motyvuoja tuo, kad jos turi vaikų. R.Visockytei, kaip ir policininkams bei prokurorams, toks argumentas jokio įspūdžio nedaro: „Taip mes nieko nepasieksime. Dabar kaip tik esu Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Čia už narkotikų įvežimą – mirtis. Šariato teismas negailestingas. O mūsų teismai kažką daro ne taip. Gal reikėtų atsižvelgti ne į tai, kiek jos turi vaikų, o į tai, kelintą kartą sėdi už tokius dalykus turėdamos vaikų.”

Papasakojus parlamentarei apie L.Michai, už prekybą kvaišalais kalinčią jau ketvirtą kartą ir vėl ketinančią išeiti į laisvę anksčiau nustatyto laiko, R.Visockytė pyktelėjo. „Tai ar ji pasimokė?! Ji dar keturis kartus sėdės ir niekas nepasikeis! Mūsų teismai, kai nori, būna lankstūs… Žmogus su vištele įkliūtų, būtų kitaip”, – sakė parlamentarė.

Narkotikų kontrolės skyriaus operatyvininkų vadas A.Bertašius irgi netiki čigonių perauklėjimu: „Nesmagu, kad jos grįžta. Vėl turėsime jų nusikaltimus tirti, nė kiek tuo neabejoju.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.