Lietuvoje vis dažniau apsinuodijama kokainu

Į sveikatos priežiūros įstaigas dėl apsinuodijimų narkotikais praėjusiais metais kreiptasi 287 kartus, rodo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos surinkti duomenys.

Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, išanalizavęs šiuos duomenis, padarė išvadą, kad šalyje keičiasi narkotikų vartojimo tendencijos. „Lyginant pastarųjų 3 metų duomenis, pastebime žymų registruotų apsinuodijimų kokainu skaičiaus didėjimą: 2004 m. užfiksuoti 6 apsinuodijimo kokainu atvejai, 2005 m. – 17, o 2006 m. – jau 40 atvejų. Didžiąją dalį besikreipusių dėl apsinuodijimo kokainu sudarė moterys, tiek vyresnio amžiaus (40-44 m. – 15 atvejų), tiek ir jaunesnės moterys (20-24 m. – 14 atvejų). Kokainas – itin pavojingas narkotikas. Europoje kokaino vartojimas, dažniausiai maišant kartu su kitais narkotikais ar alkoholiu, nulemia maždaug 10 proc. su narkotikais susijusių mirčių”, – teigia Narkotikų kontrolės departamento Informacijos analizės skyriaus vedėjas Ernestas Jasaitis.

Vis dėlto dažniausiai narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis apsinuodija vyrai, kurie maždaug 3 kartus dažniau nei moterys kreipiasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Daugiausia vyrams pagalbos reikia dėl apsinuodijimų opiatais (22,3 proc.).

2006 m. daugiausia dėl apsinuodijimų narkotikais kreipėsi jauni (15-29 metų) asmenys – 155 atvejai. Šiai amžiaus grupei sveikatos problemų daugiausiai sukelia sintetiniai narkotikai, kanapės ir haliucinogenai. „Didžiausią pavojų eksperimentuodami su narkotikais sau sukelia nepilnamečiai – vos ne kas trečiam nepilnamečiui, kuris kreipėsi dėl apsinuodijimo narkotikais buvo teikiamos reanimacijos paslaugos”, – teigia E. Jasaitis.

Narkotikų kontrolės departamentas atkreipia dėmesį, kad narkotikų grynumas ir nuolat kintanti jų cheminė sudėtis kelia papildomą pavojų narkotikus vartojančiojo sveikatai, o kartais ir gyvybei. Kokie iš tiesų ingredientai sudaro narkotiką negali žinoti nei pardavėjas, nei vartotojas.

Kartu pastebima, jog daugėja atvejų, kai vartojami keli narkotikai tuo pačiu metu. Įvairių narkotikų „derinimas” yra ypač pavojingas, nes net tas pats jau išbandytas narkotikų derinys kiekvieną kartą gali paveikti skirtingai bei sukelti tokią organizmo reakciją, kuri baigsis apsinuodijimu, sąmonės netekimu ar net mirtimi.

Ypač dažnai narkotikai maišomi su alkoholiu, kuris neretai dar daugiau sustiprina narkotiko poveikį, veikia slopinamai ir padidina riziką perdozuoti. Daugiau informacijos pirmąją pagalbą apsinuodijus, apie narkotikų ir jų derinių poveikį galima rasti Narkotikų kontrolės departamento informacinėje interneto svetainėje www.benarkotiku.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.