Vakarai nuogąstauja dėl Kosovo pažado netrukus paskelbti nepriklausomybę

Europos Sąjunga (ES) ir JAV pirmadienį pareiškė susirūpinimą dėl to, kad neseniai Kosovo lyderiai nusprendė paskelbti nepriklausomybę, nelaukdami pasaulio bendrijos sprendimo.

Kosovo ministras pirmininkas Agimas Ceku (Agimas Čekus) praėjusį penktadienį paragino parlamentą paskelbti rugsėjo 28-ąją provincijos nepriklausomybės nuo Serbijos diena ir pavadino tai išeitimi iš diplomatinės aklavietės, į kurią pateko Rusija ir Jungtinės Tautos (JT), susiginčijusios dėl šio autonominio krašto ateities.

ES nuogąstauja, kad vienašališkai paskelbus Kosovo, kurio gyventojų daugumą sudaro albanai, nepriklausomybę, gali susilpnėti trapus stabilumas regione, ir ragina Belgradą ir Kosovo sostinę Prištiną pasiekti kompromisą.

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) paragino Kosovo lyderius, kad jie būtų kantrūs ir nesigriebtų beviltiškų pastangų, norėdami tapti nepriklausomi.

Maskva, turinti veto teisę Saugumo Taryboje, primygtinai prieštarauja tam, ką jį laiko Serbijos teritorijos vientisumo pažeidimui.

Kontaktinės grupės Kosovo statuso klausimu – JAV, Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Rusijos – atstovai trečiadienį susitiks tęsti dar 120 dienų numatytų Belgrado ir Prištinos diplomatinių derybų, siekiant jas išjudinti iš mirties taško.

„Mūsų draugai Kosove turi suvokti, kad jie ne vieni šiame pasaulyje. Yra dar serbai, ir Mūsų draugai serbai turi suvokti, kad jie turi padaryti nuolaidų”, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard’as Kouchneras (Bernaras Kušneras).

„Žinoma, jeigu Kosovas pats pasiskelbs nepriklausomybę, kai kurios šalys parems juos, ir to būtina išvengti”, – pridūrė jis.

„Niekas nelaimės”, nutraukus diplomatinį procesą, kuris tęsiamas, sakė savo ruožtu Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas (Šonas Makormakas).

Visi nori pasiekti optimalų rezultatą, kuris būtų labiausiai tiktų visoms šalims. Mes visi davėme suprasti, kad šis procesas bus užbaigtas”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.