Vedamas ir vedinas

Ar skiriame šiuos du panašius žodžius: vedamas ir vedinas? Vedinas ko, ką ar kuo? Tie, kurie nėra pratę vartoti pastarojo žodžio, gali pradėti painiotis. Labai jau jie panašūs, bent jau iš rašto – tesiskiria tik dviem raidėmis.

Pirmasis žodis – vẽdamas, -à – yra įprastas veiksmažodžio vesti neveikiamasis dalyvis, kurį mokame tinkamai vartoti, pavyzdžiui: Vaikas į darželį dažniausiai yra vedamas (ko?, kieno?) mamos (t. y. vaiką veda mama). Laida vedama jau kito vedėjo (t. y. laidą veda kitas vedėjas).

Antrasis žodis – vẽdinas, -à – yra veiksmažodinis būdvardis. Tokius būdvardžius įprasta vartoti žemaičiams (dar galima paminėti nešinas). Štai keletas pavyzdžių: Eina motina vaikais vedina. Vyrai pareina arkliais vedini. Nešinas gera žinia atskubėjo kaimynas.

Iš pavyzdžių matyti, kad vedinas, nešinas vartojami su įnagininku (kuo?), o nemaža dalis nežemaičių šiuos veiksmažodinius būdvardžius painioja su neveikiamaisiais esamojo laiko dalyviais ir todėl klaidingai pavartoja kilmininką ar galininką, pavyzdžiui: Į koncertą gausiai susirinko tėveliai, vedini savo vaikučius (= vaikučiais). K. Bryanto vedinas (= vedamas) „Lakers” palaužė „Spurs”. Meilės džiazui vedini (= vedami) į festivalį rinkosi daug jaunų žmonių iš visos šalies. Pirmąjį iš netaisyklingų sakinių pataisėme galininką pakeitę įnagininku, o kituose dviejuose turėjome rinktis vietoj būdvardžio įprastą dalyvį.

Taigi, pažinkime tarmines formas ir, jei jos mums patiks ir tiks, išmokime jas taisyklingai vartoti, kad ir norėdami apibūdinti, kokį puikų džiazo festivalį neseniai turėjome Klaipėdoje: Mus aplankė džiazo festivalis, nešinas neišdildomais įspūdžiais, susitikimais su garsiais džiazo atlikėjais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.