Kazachstanas galės atsisakyti kirilicos tik po 15 metų

Kazachų rašmenims pereiti iš kirilicos į lotyniškąjį raidyną reikės maždaug 15 metų. Tokia nuomonė išdėstyta analitinėje pažymoje, kurią parengė Kazachstano švietimo ir mokslo ministerija.

„Jeigu bus priimtas politinis sprendimas, kad būtina pereiti į lotyniškąjį raidyną, šis procesas turi būti ilgalaikis ir apimti 12-15 metų ir daugiau, nes reikia perrašyti kitais rašmenimis visą grožinę ir mokslinę literatūrą, pažymima ministerijos ekspertų išvadoje.

Pirminiais duomenimis, iš viso ekonomiškai aktyvių gyventojų mokymas, pereinant į lotyniškąjį raidyną, kainuos 35,8 mlrd. tengių (apie 750 mln. litų).

Kai dėl šalies rusakalbių gyventojų nuogąstavimų, kad rusų kalba bus išstumiama įvedus lotyniškąją abėcėlę, tai, kaip mano Švietimo ministerijos ekspertai, kazachų kalbos vartojimas lotyniškaisiais rašmenimis „suteiks naujų elementų kazachų ir rusų tautų tarpusavio santykiams”.

2006 metų spalio pabaigoje Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pasiūlė specialistams vėl apsvarstyti galimybę kazachų kalbos abėcėlę perkelti į lotyniškąjį raidyną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.