Jūros šventės 2007 puošmena – dvi tarptautinės regatos

Liepos 27-29 dienomis, siaučiant Jūros šventei, Klaipėdoje prisišvartuos per 30 tarptautinės jachtų regatos „Baltic Sprint Cup” ir istorinių burlaivių festivalio „Baltic Sail” laivų.
Jie ne tik dalyvaus Jūros šventės renginiuose, bet ir rengs pramogines keliones po jūrą. Laivai švartuosis Danės upėje ir Kruizinių laivų terminale.

Regatos nugalėtojams – Anikės skulptūrėlė

Liepos 20 d. Kopenhagoje startavo „Baltic Sprint Cup” regata, kuri po metų pertraukos į Klaipėdą užsuks jau antrą kartą. Jachtų flotilė į Klaipėdą iš Gdansko (Lenkija) atvyks liepos 27-osios ryte, o kitą regatos etapą į Ventspilį (Latvija) pradės liepos 29 d. 11 val. Regatos startas atviroje jūroje planuojamas 13 val., po laivų parado ir tradicinės vainikų nuleidimo žuvusiems jūroje ceremonijos.

Liepos 28 d. 14 val. „Baltic Sprint Cup” regatos dalyviai, kartu su miesto jūrinių organizacijų atstovais pražygiuos miesto gatvėmis. Kruizinių laivų terminale, kur 15 val. prasidės jiems skirtas koncertas „O, saule mano”, bus apdovanoti Gdanskas-Klaipėda etapo nugalėtojai. Jachtos nugalėtojos įgulai bus įteiktas Klaipėdos simbolis – Taravos Anikės skulptūrėlė.

„Baltic Sprint Cup” – tai 625 jūrmylės per 15 dienų. Per tą laiką aplankomos 6 šalys. Regata skirstoma į 5 lenktyninius etapus. Kiekvieno jų pabaigoje – didelės šventės regatos dalyviams, o baigiamasis nugalėtojų apdovanojimas šiemet įvyks Piarnu (Estija).

„Baltic Sprint Cup” regatoje dalyvauja 27 jachtos, suskirstytos į dvi klases – lenktyninę ir kruizinę. Laivų ilgis nuo 9 iki 26 metrų. Daugiausia užsiregistravusių jachtų – iš Vokietijos. Taip pat regatoje rungtyniauja laivai iš Anglijos, Kanados, Latvijos, Švedijos ir kitų šalių. Antrą kartą dalyvauja ir klaipėdiečių jachta „Vakarė”. Tikimasi, kad regatos dienomis Klaipėda sulauks apie 300 šios tarptautinės jūrinės šventės dalyvių.

Laivo kaina – 25 tonos ungurių

Istorinių burinių laivų festivalis „Baltic Sail” Klaipėdoje svečiuosis jau trečią kartą. Šiuo metu istorinių burlaivių festivalio šeimai priklauso septyni miestai: Klaipėda (Danija), Gdanskas (Lenkija), Karlskrona ir Halmstadas (Švedija) bei Rostokas ir Travemiundė (Vokietija). „Plaukiantis” festivalis keliauja iš vieno miesto į kitą, kiekviename jų apsistodamas keletui dienų. „Šio festivalio tikslas – puoselėti jūrines ir miestų kultūrines tradicijas”,- sakė festivalio atstovas Kipras Paldauskas.

Šiemet į „Baltic Sail” festivalį Klaipėdoje atvyks laivai iš Švedijos, Suomijos, Olandijos, Rusijos. Prie jų prisijungs ir Klaipėdoje registruoti laivai – „Brabander” bei „Vagant”. Pirmųjų „Baltic Sail” burlaivių uostamiestyje tikimasi sulaukti liepos 26-osios vakare.

Graikų medžioklės deivės Artemidės garbei 1926 m. Norvegijoje pastatytas barkas anksčiau buvo naudotas banginių medžioklei. O Olandijoje pastatyta škuna „Baltic Beauty”, vadinta „Eelfenny”, – skirta gyvų ungurių transportavimui. Ten, kur šiandien yra laivo salonas, anksčiau buvo didžiulis vandens rezervuaras. Švedams šis laivas buvo parduotas už 25 tonas ungurių. Pertvarkius į škuną, nuo 1987 m. „Baltic Beauty” dalyvauja įvairiose šventėse ir festivaliuose, o 2000-aisiais laimėjo pirmąją vietą Hiorten regatoje.

Jūros šventės svečiai galės ne tik pasigrožėti istoriniais burlaiviais, bet ir jais paplaukioti. Buriniai laivai iškylautojų lauks prie vidinės Kruizinių laivų terminalo krantinės. Keliones galima užsisakyti Klaipėdos turizmo ir informacijos centre (Turgaus g. 7, tel. 8 (46) 412186). Daugiau informacijos apie pramoginius plaukimus – www.balticsail.lt.

Tradicinė, nuo 1934 metų rengiama ir šimtus žmonių sutraukianti vainikų nuleidimo žuvusiems jūroje ceremonija šiemet vyks ne šeštadienį, o liepos 29 d., sekmadienį, 12.00 val. Norintys joje dalyvauti nuo 10.00 val. laukiami Kruizinių laivų terminalo krantinėse. Iš čia 11.00 val. į jūrą išplauks apie 30 laivų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.