Tinkamos vidaus durys – ir grožis, ir patogumas

Pasitaiko, jog net gana apgalvotai derintame namų interjere kažkas vis dėlto atrodo ne taip. Kad taip neatsitiktų, patariama deramą dėmesį skirti ir vidaus durims.

Pasak salono „SBR studio” plėtros vadovo Valdo Nariūno, durų, kaip ir baldų ar drabužių, madą visam pasauliui diktuoja italų gamintojai. Čia kaip ir, pavyzdžiui, automobilių pramonėje vyksta lenktynės, kas sukurs tai, ko niekas kitas dar nesukūrė.

Visiškai naujas modelis dienos šviesą elitinėje gamykloje išvysta kartą per metus ar dvejus. Viena iš įdomių naujovių – italų sukurtos akmeninės durys, padarytos iš koriano.

Lietuvoje nemaža dalis pirkėjų vis dar ieško kuo pigesnių vidaus durų, tačiau po truputį jau atsigręžiama ir į kokybę bei išskirtinį dizainą. Juolab kad žymesnių gamintojų, daug dėmesio skiriančių naujoms technologijoms bei funkcinėms gaminio savybėms, durys gali padaryti gyvenimą namuose ne tik gražesnį, bet ir komfortiškesnį. Pavyzdžiui, ypač tyliai varstomos vietoje įprasto spynos liežuvėlio magnetą turinčios durys, taip pat tos, kurių liežuvėliai ne metaliniai, o plastikiniai.

Populiarėja stiklinės

Anot V. Nariūno, durys atrodo labai paprastas dalykas, tačiau ir jas renkant kartais tenka paieškoti tinkamesnių modelių.

„Buvo atėjęs žmogus, kuriam reikia durų antrame aukšte, prie laiptų. Įprastos varstomos netelpa, nes joms atidaryti trūksta erdvės. Slankiojančiųjų padaryti nėra galimybės, o būna kad žmonės ir nenori. Radom išeitį – armonikos principu sulankstomos durys”, – pasakojo V. Nariūnas.

Bendrovės „Termoliuksas” Klaipėdos filialo direktorius Gintas Vilkauskas pastebi, kad uostamiestyje populiaresnės varstomos durys, nei stumdomos, tačiau pastarosios ypač patogios perkantiems naujus nedidelius butukus, nes joms atidaryti nereikia erdvės. Slankiojančią sistemą, į kurią įstatomos bet kokios – kad tik atitiktų dydis – durys, galima montuoti į bet kokią sieną – ir mūrinę, ir į padengtą gipsu.

Vadinamosios šaldytuvo durys puikiai tiks tiems, kurie ne tik nori įdomaus sprendimo, bet ir greito montavimo arba durų ten, kur nestandartinis sienos storis. Montuojant tokias duris palei angos kraštus ant viršaus tiesiog keliais varžtais prisukamas rėmas. Patį sienos kampą galima apklijuoti plytelėmis ar tapetais.

Paslėptų durų interjere beveik nematyti. Jas galima dažyti sienų spalva, galbūt iš vienos pusės vienokia, o iš kitos – kitokia.

Lakuotos, blizgios lyg veidrodis durys, anot V. Nariūno, daug kam pasirodo ne medinės, tačiau tai – tikrų tikriausias medis, tik padengtas keliolikos sluoksnių laku.

Italijoje labai populiaru rinktis stiklines tualeto duris. Lietuvoje jos klientus šiek tiek baugina, bet tik iš pirmo žvilgsnio. V. Nariūnas pastebi, kad stiklinės durys šiuo metu populiarėja. Ant stiklinių durų galima patiems suprojektuoti piešinį, sukurti vitražą.

Beje, klaipėdiečių ir vilniečių skonis skiriasi – mūsų kraštuose labiau mėgstama klasika, stiklas, o sostinėje nemažai renkamasi modernių.

Užsakyti – kai formuojamos sienos

Pasak G. Vilkausko, pirkėjai dažniausiai renkasi baltas arba kitokių atspalvių šviesias vidaus duris.

Anot V. Nariūno, Lietuvoje dabar labai populiarus balintas ąžuolas. Jis taip pat pastebi, kad labai mėgstamos yra arba visai šviesios, arba tamsios durys: vengė, palisandras ir kt.

Vidaus durys gali būti dažytos, faneruotos, laminuotos, stiklinės, medžio masyvo ar vadinamojo inžinerinio masyvo – to paties medžio, tik faneruoto. Pasak V. Nariūno, pastarosios drėgnam uostamiesčio klimatui galbūt tiktų labiau, nei pagamintos iš paprasto masyvo – žinia, nuo drėgmės medis gali truputį kraipytis, net jei yra impregnuotas.

Vadinamosios viešbučio durys gaminamos atsparios ugniai ir garsui.

Įvairių gamintojų standartinių matmenų durys yra kur kas pigesnės už nestandartines. Angos aukštis standartinėms durims siekia 2,05-2,15 cm, plotis – 70, 80 ar 90 cm, o sienos storis – apie 12 cm. Atskirų gamintojų standartas gali šiek tiek skirtis.

V. Nariūnas atkreipia dėmesį, jog pasitaiko ir taip, kad namo projekte nurodytas standartas, o atvažiavus matuoti paaiškėja, kad ne visai taip. Taigi geriausia, anot V. Nariūno ir G. Vilkausko, duris užsakyti tada, kai dar tik formuojamos naujo būsto sienos ir angas padaryti reikiamų matmenų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.