Kosovas numato lapkričio 28-ąją skelbti nepriklausomybę

Kosovo premjeras Agimas Ceku (Agimas Čekus) penktadienį pareiškė, kad ši provincija lapkričio 28-ąją turėtų vienašališkai paskelbti nepriklausomybę nuo Serbijos, nes Vakarų bandymai prastumti rezoliuciją dėl jos atsiskyrimo Jungtinėse Tautose (JT) žlugo.

Susidūrę su Rusijos grasinimu pasinaudoti veto teise, Vakarai penktadienį tikriausiai atidės naujausią, sušvelnintą rezoliucijos projektą dėl šios JT administruojamos provincijos likimo.

Lapkričio 28-oji yra Albanijos nepriklausomybės diena, kurią švenčia ir Kosovo albanai, sudarantys 90 proc. provincijos gyventojų.

A.Ceku sakė, kad Kosovo parlamentas rezoliuciją dėl šios datos turėtų priimti jam grįžus iš Vašingtono, kur jis pirmadienį turi susitikti su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice (Kondoliza Rais).

„Tai iškilmingo šventimo diena, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su JT paskirtu Kosovo administratoriumi Joachimu Rueckeriu (Joachimu Riukeriu). – Jungtinių Tautų pastangos žlugo”.

Pasak A.Ceku, jis tokį žingsnį pasiūlė kitiems Kosovo vadinamosios Vienybės komandos – vyriausybės ir opozicijos pakto – lyderiams.

Premjeras nenurodė, ar kiti lyderiai su tuo sutiko.

Maskva atmetė naujausią JT rezoliucijos projektą, kuriame raginama dar 120-čiai dienų pratęsti serbų ir albanų derybas ir pagal kurią Europos Sąjunga perimtų JT misiją.

Serbija, kurios tradicinė sąjungininkė yra Rusija, teigia, kad Kosovo kraštas yra jos kultūros ir religinis centras, bet dar iki komunistinės Jugoslavijos subyrėjimo, ten gyveno daugiausia albanai, o pats kraštas turėjo autonomijos teises, kurios buvo panaikintos paskutiniais Jugoslavijos gyvavimo metais.

Panaikinus autonomiją, padidėjo įtampa Kosove, po to suaktyvėjo albanų partizanų veiksmai prieš Serbijos saugumo pajėgas.

Į besiplečiantį konfliktą 1999 metais įsikišo NATO pajėgos, kurių 78 dienas trukęs aviacijos puolimas privertė serbų lyderį Slobodaną Miloševičių išvesti kariuomenę iš šio regiono.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.