Palangoje teatro „Žalia varna“ spektakliai – vaikams ir suaugusiems

Kultūros centre „Ramybė” viešės aktorės, režisierės, pasakų autorės Aurelijos Čeredaitės teatras „Žalia varna”.
Penktadienį, liepos 20 d. mažieji žiūrovai išvys spektaklį pasaką „Elenytė ir trigalvis”. Sekmadienį, liepos 22 d. – spektaklis „Peliukas Antanas”.
Spektaklyje „Elenytė ir trigalvis” veikia skulptūriškos iš medžio išdrožtos lėlės, kurios telpa į kraitinę skrynią. Atrodo, kad jos susirinko iš koplytėlių tam, kad vaikai pamatytų šį vaidinimą.
Kad vaikai neišsigąstų, Trigalvio muzikinė tema (kompozitorius V. Bartulis) parašyta su humoru, o juk kiekvienos baimės nugalėjimas – kelias į vaiko augimą. Lėlių dailininkas skulptorius-medžio drožėjas R.Bartašius.
Pasaka „Peliukas Antanas” gyvena pasakų knygoje „Tinginė ragana” (kuri jau išversta į italų kalbą ir išleista Italijos leidykloje „Books & company”), o pjesė kartu su brėžiniais metodiniame leidinyje mokytojams „Peliukas Antanas”. Spektaklis Alytuje lėlių teatrų festivalyje apdovanotas už geriausią režisūrą.
Pjesė sukurta norint paaiškinti vaikui, kas yra lėlių teatras. Ji prasideda „Delniukų pasaka”, vėliau į veiksmą įsijungia šluota – Fantazija , šaukštas – Karalius, virtuvinė kempinėlė – varlė. Peliukai – įstrižos šluostės su uodegėlėmis. Spektaklio gale vaikai kartu su peliuku patenka į stebuklingą daržą, kur laksto nenuoramos agurkai ir šokinėja išdykusios morkos. Visos šios priemonės suprantamos vaikui ir skatina jį pratęsti žaidimą namie. Vaikai įtraukiami į „stebuklingo daržo” kūrimą. Spektakliu muzika kūrė A. Gurinavičius.
Liepos 26 d. Aurelija Čeredaitė teatralizuotu renginiu pristatys savo knygą „Tinginė ragana”. Jos personažai – kasdieniam pasauliui neįprasti, keisti, tačiau mieli ir žaismingi: tai ir geros širdies, tačiau šiek tiek aptingusi ragana, dalyvaujanti raganiškame konkurse, žaliai nusidažyti nusprendęs peliukas Antanas, arbatos puodelyje gyvenantis žmogutis Kukas, pagal žmonių pasaulio pavyzdį savo teatrą sukurti sumanę paukščiai. Renginio metu vyks kūrybinės dirbtuvės, kurių metu kiekvienas vaikas galės pasigaminti raganos kostiumą. Bus renkamas raganiškiausias kostiumas.
Liepos 29 d. „Žalios varnos” teatras suaugusiems žiūrovams žada „humoro terapiją – spektaklį „Ketvirtoji kišenė” – tai keturios Vytautės Žilinskaitės humoreskos iš knygos „Vaiduokliai” vyro ir moters santykių tema. Spektaklio režisierei Aurelijai Čeredaitei lėlių idėją netikėtai pasiūlė Antano Janausko animacinio filmo pagal V. Žilinskaitės scenarijų „Antspaudas” herojus. Lėles kūrė dailininkė ir meistrė Ligita Skukauskaitė, daug metų talkinusi Vegai Vaičiūnaitei bei „Berniuko Žirniuko” teatrui.
Šis spektaklis – tarsi tiltas, sujungiantis įvairių kartų menininkus. Spektaklyje su Aurelija Čeredaite vaidina Edita Zizaitė turinti didelį improvizatorės ir komiškų vaidmenų atlikėjos talentą. Muziką spektakliui sukūrė ir atlieka kontraboso virtuozas, džiazo projektų kūrėjas Arnoldas Gurinavičius. Šiame spektaklyje jis kontrabosą keičia į klavišinį instrumentą.
Aurelija Čeredaitė – lėlių teatro aktorė, režisierė ir pjesių, pasakų bei eilėraščių kūrėja, mažuosius lietuvius ir jų tėvelius savo kūryba džiuginanti daugiau nei dvidešimt metų. Aurelija Vilniaus valstybinėje konservatorijoje įgijusi dramos aktoriaus specialybę, vėliau studijavo Europos psichodramos institute, dalyvavo JAV teatro Bread and Puppet projekte, stažavosi Norvegijos lėlininkų centruose ir teatruose, Annos Sher teatro dramos laboratorijoje, lankė Suzanne van Lohuizen kursus dramaturgams ir kt. Nuo 2006 m. ji – Lietuvos lėlininkų organizacijos (UNIMA) prezidentė.
Pirmiausia Aurelija Čeredaitė žinoma kaip aktorė ir režisierė, įvairiuose Lietuvos teatruose pastačiusi daug spektaklių (ir ne tik vaikams), sukūrusi įsimintinų vaidmenų teatre, televizijoje ir kine. Jos pjesės ir spektakliai įvertinti įvairiuose kituose konkursuose ir festivaliuose. Aurelija Čeredaitė užsiima ne tik kūrybine, bet ir edukacine veikla, dalyvauja įvairiuose projektuose, dirba su emocinių problemų turinčiais vaikais, rodo labdaringus spektaklius ligoninėse, vaikų namuose ir internatuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.