Miškas iškirstas nepasidomėjus leidimu

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai aiškinasi, kas kaltas dėl nelegaliai iškirstų medžių. 200-300 kubinių metrų medienos vertė gali siekti apie 100 tūkst. litų.

Neteisėto iškirtimo faktą Lazdijų rajono Petroškų kaime pirmadienio vakarą per planinį patikrinimą užfiksavo rajono Aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis specialistas Linas Truska. Jis pamatė iškirstą miško plotą, kuris pagal miškotvarkos projektą galėjo būti liečiamas tik 2013 metais.

Paaiškėjo, kad medžius iškirto Jono Kuklio įmonė, kuri neturėjo leidimo darbuotis šiame plote. Surašius administracinės teisės pažeidimų protokolą kirtimo darbai buvo sustabdyti.

Žala skaičiuojama

Pirminiais skaičiavimais, aplinkai padaryta žala gali siekti 12-14 tūkst. litų. Iš pradžių suskaičiuota tik eglės mediena – apie 146 kubiniai metrai. Kiek iškirsta pušų, beržų, ąžuolų ir drebulių, dar tikslinama.

Visą surinktą medžiagą apie neteisėtą miško kirtimą aplinkosaugininkai perduos teisėsaugos pareigūnams, kad šie pažeidėjui skirtų administracinę baudą (ji gali siekti nuo 5 iki 10 tūkst. litų). Jam taip pat teks atlyginti aplinkai padarytą žalą. Miško savininkas dėl turtinės žalos galės kreiptis į teismą su civiliniu ieškiniu.

Kol kas nei Alytaus, nei Lazdijų aplinkosaugininkai nelinkę manyti, kad 1,2 hektaro miško buvo iškirsta siekiant pasipelnyti ir sąmoningai supainiojus kirtimo plotus.

Pardavė patikimai kompanijai

Veisiejų seniūnijoje augantį mišką yra paveldėję Alytuje gyvenantis Antanas Kasikevičius ir lazdijiškė jo giminaitė Ona Jarašienė. Miškotvarkos projekte buvo numatyta, kad miške bus galima atlikti keletą biržių kirtimų.

A.Kasikevičius gegužę vieną kirsti (tam buvo gautas leidimas – aut.) numatytų plotų pardavė vienai didžiausių medienos tiekimo kompanijų Lietuvoje UAB „Stora Enso Miškas”, kuri priklauso pasaulinei medienos pramonės grupei „Stora Enso”.

Tačiau A.Kasikevičius sužinojo, kad iškirstas ne jo parduotas daugiau kaip 2 hektarų plotas, o kitas, kuriame kirsti medžių nebuvo galima.

Įvyko klaida

Dėl miško kirtimo ir medienos išvežimo bendrovė „Stora Enso Miškas” kreipėsi į Jadvygos Mikulevičienės įmonę. Ši kirtimo darbus pavedė atlikti J.Kuklio įmonei, o išvežimo – Kertuvos bendrovei. Kirtimvietę „Stora Enso Miškas” prašymu turėjo pažymėti bendrovės „Dainavos girios” specialistai.

Atlikti šį darbą buvo įgaliotas miškininkas Gediminas Čepulis. „Kadangi miškas didelis, ne tik pažymėjau, kur kirsti, bet ir parodžiau. Kirtėjai turėjo patys dar kartą peržiūrėti brėžinius ir įsitikinti, kokiam plotui išduotas leidimas. Tačiau miške lengva suklysti”, – kalbėjo jis. Kirtėjai tvirtino, kad darbavosi būtent G.Čepulio nurodytame plote, esą suklydęs pats miškininkas.

Lazdijų rajono aplinkos pasaugos agentūros vadovo Gintauto Sandos įsitikinimu, klaidą lėmė paprasčiausias neatidumas. Bendrovės „Stora Enso Miškas” generalinis direktorius Audrius Mikalauskas pabrėžė, kad už tokią klaidą vis tiek kas nors turės atsakyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.