Lietūs sumažino medaus derlių

Pirmasis medunešis šalies bitininkus buvo nuteikęs prikopinėti rekordinį medaus kiekį. Tačiau liepos pradžioje prakiuręs dangus ir ūžtelėję vėjai šias viltis jau išsklaidė.

„Jei pernai ir užpernai aš bemaž neturėjau kur dėti medaus, tai šiemet, dar neįpusėjęs susirinkti pusės medaus derliaus, matau, kad jis bus gerokai mažesnis”, – LŽ sakė Panevėžio rajone esančio bityno savininkas Aleksandras Kavaliauskas.

Bitininkas teigė, jog per pirmą medunešį prikopinėjo vidutiniškai po 15 kilogramų medaus iš avilio. Jis tikisi, jog panašų, gal kiek didesnį medaus kiekį jam žada ką tik pradėtas antrasis kopinėjimas.

Koks bus rudeniop bitučių suneštas derlius – dar nežinia. „Tačiau pernykščio kiekio, kai iš avilio per sezoną surinkau po 70-100 kilogramų medaus, tikrai neturėsiu”, – apgailestavo bitininkas.

Medunešiui pakenkė liūtys

A.Kavaliauskas pabrėžė, jog daugiausia medaus bitės suneša karštą, sausą vasarą. Tad pernykštė Lietuvą niokojusi sausra bitininkams išėjo tik į naudą. Šiųmečiai ankstyvi karščiai taip pat žadėjo medaus gausą, tačiau atšalus, o galop ir „sušlapus” orams augalai pradėjo nebeskirti nektaro, tad bitutėms nebuvo iš kur nešti medaus. Užėjus liūtims jos buvo priverstos maitintis kiek ankstėliau susineštu medumi, dėl to bitininkams jo liko mažiau.

„Kadangi šiemet augalai išskyrė labai mažai lipčiaus, bičių surinktas medus yra kone baltas. Žmonėms tokia neįprasta medaus spalva kelia įtarimų. Turiu pasakyti, kad spalva nei medaus skonio, nei kokybės nerodo. Tamsesnis medus tampa vien gražesnis ir įprastesnis akiai. Tačiau šiemet turime tenkintis šviesiu medumi”, – tvirtino A.Kavaliauskas.

Sunkiai bičių suneštas, o bitininkų nelengvai iškopinėtas medus, A.Kavaliausko nuomone, yra labai pigus. „Į parduotuves medų tiekiu po 6 litus už kilogramą. Mano manymu, tai labai maža kaina. Ją numuša verslininkai, medų į Lietuvą įvežantys iš Lenkijos, Vengrijos ir Ukrainos. Kiek žinau, Panevėžio turguje medaus kilogramas šiuo metu kainuoja 10 litų”, – teigė Panevėžio rajone triūsiantis bitininkas.

Medus – ekologiškas

Visiems, kurie ieško nusipirkti medaus, Anykščių rajone bites auginanti Ramunė Cibienė patarė pažvelgti į etiketę ir rinktis lietuvišką medų.

„Gyvename tokį metą, kai Lietuvoje sudarytos visos galimybės bitėms nešti itin švarų medų. Nei laukai, nei miškai, nei pagaliau sodai nebepurškiami. Galiu drąsiai tvirtinti, kad mūsų šalyje surenkamas medus yra ekologiškas, nesvarbu, turi bitininkai pažymėjimą apie ekologinį ūkininkavimą ar jo neturi”, – įsitikinusi R.Cibienė.

Ji teigė esanti labai geros nuomonės apie šių metų pirmojo nešimo – pavasarinį medų. „Tikrinome pirmojo medaus kokybę ir sužinojome, kad ji labai gera. Medus brandus, drėgmės jame labai nedaug. Šio medaus iš avilio prikopinėjome iki 20 kilogramų. Dabar kopinėjamo vasarinio medaus surenkame gerokai mažiau”, – sakė R.Cibienė.

Bitininkė teigė, jog turguje jos šeimos iškopinėtas medus parduodamas po 13 litų už kilogramą, o perpardavėjai medų iš jų superka po 8-9 litus už kilogramą. Palyginti su pernykščiu, šiemet medus pabrango vos vienu litu.

Pamiškėse – prasta ganiava bitėms

„Dėl šiųmečio medaus gausos esu girdėjęs dvi bitininkų nuomones. Tie, kurie avilius išvežė į rapsų laukus, medaus prikopinėjo labai daug. O tokie bitininkai kaip aš, kurie laikėme avilius prie miškų, labai daug medaus nepririnkome. Mano šiemet prikopinėto medaus gal net kiek mažiau nei pernai”, – sakė netoli Biržų bites auginantis Rimas Butkevičius. Kol kas bitininkas sakė pardavinėjantis pavasarinį medų, Biržų turguje jo kilogramas kainuoja 10 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.