Vilioja kortelė su kreditu

Daugeliui šiandien įprastos debeto kortelės jau įgyja rimtą konkurentą.

Bankininkai pastebi, jog pastaraisiais metais kredito kortelių augimo tempai gerokai viršijo debeto kortelių augimo tempus.

„Šiuo metu kredito kortelės sudaro 7 proc. visų Lietuvoje išduotų kortelių, prieš pusantrų metų šis skaičius buvo 3 procentai”, – komentavo SEB Vilniaus banko Mokamųjų kortelių departamento direktorė Audronė Narkauskienė.

Kredito kortelių augimui įtakos turi ir tai, jog bankai sudaro lankstesnes sąlygas joms įsigyti.

„Prieš kelerius metus mūsų banke norinčio įsigyti tokią kortelę kliento pajamos turėjo būti ne mažesnės kaip 1 tūkst. litų. Dabar klientas, priklausomai nuo vietovės, kurioje gyvena, bei nuo kredito kortelės tipo, ją jau gali įsigyti, jei jo mėnesio pajamos yra kiek didesnės nei 400 litų”, – aiškino A.Narkauskienė.

Debeto kortelės suteikia galimybę atsiskaityti už prekes ir paslaugas Lietuvoje ir užsienyje, išsiimti grynųjų pinigų.

Kreditinės kortelės savininkai, be šių funkcijų, gali greitai ir patogiai pasinaudoti kredito lėšomis, taip pat gauti papildomas paslaugas, kaip antai sveikatos ar kelionės draudimas.

Šiuo metu dauguma debeto kortelių, priešingai nei prieš kelerius metus, išduodamos nemokamai.

Kredito kortelių išdavimo mokestis yra nuo 15 litų.

Renkantis mokamąją kortelę A.Narkauskienė patarė įvertinti, kokiu tikslu ji bus naudojama, ir įvertinti savo poreikius.

„Galima rinktis ir keletą skirtingų kortelių – pavyzdžiui, debeto kortelę darbo užmokesčiui pervesti, kredito – įvairiems pirkiniams finansuoti, bendrą banko ir partnerių kortelę – norintiems dalyvauti įvairiose lojalumo programose ir naudotis nuolaidomis”, – aiškino A.Narkauskienė.

Specialistė pastebėjo, jog rezervuojant viešbučius ir nuomojant automobilius šias paslaugas teikiančios bendrovės dažniausiai priima tik kredito korteles, todėl tokią kortelę ypač pravartu turėti kelionėse į užsienį, lankantis atokesnėse vietovėse, kuriose gali kilti ryšio, susisiekiant su korteles aptarnaujančia sistema, problemų.

„Lietuvoje veikiantys bankai, atsižvelgdami į „Visa International” bei „MasterCard International” organizacijų rekomendacijas ir siekdami užtikrinti banko klientų sąskaitų bei asmeninių duomenų saugumą, yra apriboję banko išleistų debeto kortelių – „Visa Elektron” ir „Maestro” tipo – atsiskaitymo internetu galimybę. Šie apribojimai galioja jau kelerius metus”, – sakė A.Narkauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.